Οκτώσχημο Πασχαλινό ψωμί

Τα  αποτροπαϊκά και τα χριστιανικά σύμβολα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα εορταστικά  ψωμιά. Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας  η πρώιμη χριστιανική παράδοση του αριθμού 8, συμβόλου της Ανάστασης, επιβιώνει στα άγλυκα ψωμιά του Πάσχα.  Και συμβολίζει το 8 την Ανάσταση διότι  ο Χριστός αναστήθηκε την επομένη του Σαββάτου το οποίο θεωρείται από τους Εβραίους ως η έβδομη ημέρα της εβδομάδας.

Ωστόσο, σήμερα η σημασία του συγκεκριμένου συμβόλου έχει σχεδόν ξεχαστεί.

 

DSCN5767

Άγλυκο πασχαλινό ψωμί

2 κ. αλεύρι
200 γρ μαγιά
240 γρ ελαφρά ζεστό νερό
1 κ.σ. μέλι
2 κ.γλ. αλάτι
2 κ. γλ. σπόρους κόλιανδρου, ελαφρά καβουρντισμένους  και αλεσμένους
1 κ.γλ. χοντροκοπανισμένο μαχλέπι
10 αυγά ελαφρά χτυπημένα
380 γρ γάλα
250 γρ βούτυρο + 250 γρ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
4  κόκκινα αυγά

Διαλύετε τη μαγιά στο νερό και προσθέτετε περίπου 1/2 φλιτζάνι αλεύρι. Ανακατεύετε καλά, σκεπάζετε με ένα πανί και αφήνετε σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει για 2 ώρες.
Προσθέτετε  τα συστατικά με τη σειρά που παρατίθενται. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώστε τη ζύμη για 2-3 λεπτά και αφήνετε να ξεκουραστεί για 2 ώρες. Ζυμώνετε και πάλι για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και ελαστική.
Χωρίζετε το ζυμάρι σε 4 κομμάτια και σχηματίζετε  4 κορδόνια. Δίνετε στο καθένα από αυτά το σχήμα 8. Τοποθετείτε τα ψωμιά σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα και αφήνετε να διπλασιαστούν σε μέγεθος. Αλείφετε  με χτυπημένο αυγό και τοποθετείτε τα βαμμένα αυγά. Ψήνετε τα ψωμιά σε προθερμασμένο φούρνο (175 C) για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Greek Easter Breads

For English, click here

Σχολιάστε