Για τη Μαριάνα Καβρουλάκη

Έχοντας σπουδές στην αρχαιολογία και κοινωνιολογία, αδιάκοπη περιέργεια για την ιστορία του φαγητού και τις συμπεριφορές στο τραπέζι και μεγάλη έλξη για την πειραματική αρχαιολογία, το 2000 οδηγήθηκα, σχεδόν χωρίς να το καταλάβω, στην έρευνα της ιστορίας της Ελληνικής διατροφής  και στην πειραματική αναπαραγωγή αρχαίων μαγειρικών μεθόδων και συνταγών. Έκτοτε ασχολούμαι με αυτούς τους τομείς οι οποίοι όμως σύντομα με οδήγησαν και σε άλλα μονοπάτια.

Το 2005 ίδρυσα την Greek Culinary History & Cooking Adventures και έκτοτε παρουσιάζω σεμινάρια και εργαστήρια για τη μαγειρική των ιστορικών χρόνων,  αναπαράγω ιστορικά δείπνα, σχεδιάζω διαδραστικές εδώδιμες εμπειρίες οι οποίες φέρνουν στη ζωή μέσω της συναισθησίας τη γαστρονομία της Αρχαιότητας και του Βυζαντίου, ερευνώ τις σχέσεις μεταξύ τέχνης και φαγητού και τη χρήση του φαγητού ως εκφραστικό και αφηγηματικό μέσο. Η δουλειά μου παίρνει και άλλες μορφές όπως δημιουργία pop-up δείπνων, πειραμάτων ιστορικής γαστρονομίας, ομιλίες και εδώδιμες εγκαταστάσεις για μουσεία, αίθουσες τέχνης και ιδιώτες. Πληροφορίες για τη δουλειά μου μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το 2007 δημιούργησα το αγγλόφωνο History of Greek Food, το οποίο μου άνοιξε ένα μεγάλο παράθυρο στον κόσμο. Έτσι γνώρισα θαυμάσιους ανθρώπους… η κουβέντα μαζί τους με βοήθησε πολλές φορές να ξεκαθαρίσω τις σκέψεις μου και να πάρω απαντήσεις σε πολλά ερωτηματικά που είχα για την ιστορία του φαγητού.

Το 2012 έγραφα τα ‘Τέχνης έργα‘ στο BHMAgourmet. Για ένα μικρό χρονικό διάστημα βρέθηκα και πίσω από το Inside Food στο Pathfinder

Στις 16 και 17 Ιουλίου του 2011 έγινε ένα όνειρο ζωής πραγματικότητα: Ίδρυσα το 1ο Συμπόσιο Ελληνικής Γαστρονομίας, το οποίο συνδιοργάνωσα με την Ιστορική Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης, έγινε στα Καράνου Χανίων με θέμα  την «Κρητική κουζίνα: Ιστορία, Εξέλιξη, Ερωτηματικά και Απαντήσεις (;)» Το επόμενο έγινε το 2013 στο Αμάρι Ρεθύμνου και είχε θέμα το Φαγητό τη Μνήμη και την Ταυτότητα στην Ελλάδα και στη Διασπορά. Το 3ο Συμπόσιο έγινε το καλοκαίρι του 2015.

Έχω γράψει το γαστρονομικό λεξικό » Η Γλώσσα της Γεύσης»  (εκδ. Άσπρη Μέρα), το οποίο τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Gourmand award 2012 (κατηγορία: food literature). H «Περιπέτεια της Διατροφής στην Ελλάδα»  είναι υπό έκδοση από την Εστία. Τον τελευταίο χρόνο συγκεντρώνω υλικό για τις »Ιστορίες Μετανάστευσης» και θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα τελειώσω την έρευνα για τις περιόδους πείνας στην Ελλάδα και την επιρροή τους στην κουζίνα

Eίμαι υπεύθυνη των Geo Routes στα πολιτισμικά με βασικό άξονα τη γαστρονομία.

Επικοινωνείτε μαζί μου στο mkavroulakis@gmail.com

PRESS

 
 
 
 

10 σκέψεις σχετικά με το “Για τη Μαριάνα Καβρουλάκη

  1. Αγαπητή κυρία Καβρουλάκη,
    Ανακάλυψα την ιστοσελίδα σας αναζητώντας πληροφορίες σχετικές με το ιστορικό υπόβαθρο της κρητικής διατροφής.
    Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου, όταν σας είναι δυνατόν.
    Με εκτίμηση,
    Γιάννης Κοτζιάνολου
    κιν. 6973316616
    η στο παραπάνω e-mail

    Μου αρέσει!

  2. Κα Καβρουλάκη καλή σας μέρα
    Ανακάλυψα το εύρος των δραστηριοτήτων σας ψάχνοντας στο INTERNET συνταγές για τη βυζαντινή κουζίνα. Βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον τόσο το θέμα της «Εδώδιμης Ιστορίας” όσο και αυτό των “Εδώδιμων Ιστοριών” και θα ήθελα παρακαλώ να έχω -αν είναι δυνατόν- περισσότερες πληροφορίες σχετικά: κάποιες δημοσιεύσεις σας ή ενδεχομένως τον τίτλο κάποιου βιβλίου.
    Είμαι δημοσογράφος, αλλά η μεγάλη αγάπη μου για τη μαγειρική με οδήγησε να ασχοληθώ πλέον επαγγελματικά με το αντικείμενο. Με ενδιαφέρει πολύ να γνωρίσω διαφορετικές γαστριμαργικές κουλτούρες ανά τον κόσμο, καθώς και την ελληνική διατροφική παράδοση μέσα από συνταγές που τείνουν να εξαφανιστούν. Οφείλω δε να πω ότι με ενθουσίασε η ενασχόλησή σας με την πειραματική αναπαραγωγή αρχαίων μαγειρικών μεθόδων και συνταγών.
    Ενδιαφέρομαι να γίνω μέλος της ομάδας σας και θα ήθελα να συζητήσουμε μαζί τις παραμέτρους μιας ενδεχόμενης συνεργασίας. Παρακαλώ επικοινωνήσετε μαζί μου όταν σας είναι δυνατόν.
    Με εκτίμηση
    Αναστασία Καβαλλάρη
    6972070626

    Μου αρέσει!

    1. Κα Καβαλλάρη, μέχρι τα μέσα Μαΐου θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία ένα λεξικο μου για την ελληνική διατροφή. Σύντομα, ελπίζω :), να προχωρήσει και η έκδοση της «Περιπέτειας της διατροφής στην Ελλάδα» από την Εστία.
      Όσο για την πειραματική αναπαραγωγή συνταγών και μεθόδων, ασχολούμαι μόνη μου αλλά αρκετές μου ιδέες- και συμπεράσματα- ολοκληρώνονται μετά από κουβέντες με ερευνητές από διάφορους κλάδους.
      Για περισσότερες πληροφορίες, θα επικοινωνήσω μαζί σας τηλεφωνικά.

      Μου αρέσει!

      1. Κα Καβρουλάκη
        Πολύ ωραία τα νέα σας, εύχομαι καλή επιτυχία και στα δύο εγχειρήματά σας. Θα χαρώ να επικοινωνήσουμε και, αν έρχεστε στην Αθήνα, να συναντηθούμε από κοντά, γιατί για μένα το βλέπω πιο δύσκολο να κατέβω στα Χανιά. Παρόλα αυτά, είμαι στη διάθεσή σας αν μπορώ να σας φανώ χρήσιμη.

        Μου αρέσει!

  3. Hello Mariana,
    I’m writing to you from San Diego, California. I have enjoyed reading about your work,especially the videos. It connects me to the current life in Greece.
    Currently, I teach and run a culinary school in California.I teach Greek traditional dishes as well as new healthful recipes to my community.
    I’m always looking for new recipes and information on the Greek cuisine. Many foods and recipes are unavailable to me here in California, especially ones I remember growing up. Both parents are from Greece, so that makes me first-generation.
    A simple example is quince. I need to find the history of quince. It’s very hard to find it here, so I planted a tree last summer.
    I have traveled to Greece many times, last time my husband ran in the Athens marathon! We tend to keep traditions very strong here in the U.S.
    Please visit my site: http://www.californiagreekgirl.com
    Thank-you for a terrific site!
    Mary Papoulias-Platis
    maryplatis@gmail.com

    Μου αρέσει!

    1. Κε Σαλτα δυστυχώς οι έλληνες παραγωγοί ούτε δίνουν σπόρους αλλά ούτε λένε που τους βρίσκουν. Από εδώ θα μπορέσετε να αγοράσετε http://www.growseed.org/seed.html αν και σε κάπως τσιμπημένη τιμή. Πουλιούνται και εδώ http://www.ebay.in/itm/290618024557 αλλά δεν ξέρω ποιά είναι η ποιότητά τους. Δεν γνωρίζω αν μπορεί κανείς να εισάγει από την Ιταλία όπου η καλλιέργεια της ζειας (farro) είναι διαδεδομένη.

      Μου αρέσει!

  4. Κυρία Καβρουλάκη, εντώπισα τη σελίδα ψάχνοντας για να εικονογραφήσω το ποστ μου https://imarias.wordpress.com/2015/08/09/%CE%BD%CE%B5%CF%81%CF%8C-%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AE%CE%BD%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B2%CE%AF%CF%89/

    αλλά επιστρέφοντας αργότερα και διαβάζοντας διαπίστωσα πόσο η αντίληψή μου για το φαγητό, την ετοιμασία, την παραόδση αλλά και το σήμερα, περιγράφονται εδώ όπως θα ήθελα αν είχα τη γνώση και την τέχνη να αποδώσω
    Παρόλα αυτά πιστεύω ότι το παραπάνω δικό μου κείμενο δεν «πρόδωσε» την εικόνα που δανείστηκα, και ευχαριστώ

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε