Από την πρώτη εβδομάδα της Αποκριάς ‘αι ψυχαί αποθαμένων απολυούνται’ και βγαίνουν στον επάνω κόσμο. Και παρ’ όλο που οι κατεξοχήν αφιερωμένες μέρες στου νεκρούς είναι τα Ψυχοσάββατα, σε αρκετές περιοχές κάθε Τσικνοπέμπτη εκτός από το καθιερωμένο ψήσιμο κρεάτων υπάρχει φροντίδα γι’ αυτούς που έφυγαν σαν πνοή ανέμου.
Ένα πιάτο βραστό κρέας με πιλάφι, γαρνιρισμένο με μερικά σπειριά ροδιού, προσφέρεται στους ζωντανούς για να συγχωρέσουν όλους αυτούς που αόρατοι τριγυρίζουν.
Να προσθέσω Μαριάννα ότι οι Παρασκευές πριν από τα Ψυχοσάββατα λέγονται «Παρασκευές των Ψυχών» και στην Κρήτη απέχουμε ακόμη και από το ελαιόλαδο ιδιαίτερα αν έχουμε νεκρούς. Αυτό γίνεται σχεδόν υποχρεωτικό αν έχει πεθάνει πρόσφατα δικός μας άνθρωπος. Μάλιστα το κόλλυβο το φτιάχνουμε την Παρασκευή στα μέρη μας.
Δες κι εδώ: http://cretangastronomy.blogspot.gr/2011/02/blog-post_26.html
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
[…] διάβασα την ανάρτηση της Μαριάννας Καβρουλάκη για το πιλάφι της αποκριάς που αφιερώνεται στους νεκρούς. Ίσως αυτή η […]
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
[…] διάβασα την ανάρτηση της Μαριάννας Καβρουλάκη για το πιλάφι της αποκριάς που αφιερώνεται στους νεκρούς. Ίσως αυτή η […]
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
[…] διάβασα την ανάρτηση της Μαριάννας Καβρουλάκη για το πιλάφι της αποκριάς που αφιερώνεται στους νεκρούς. Ίσως αυτή η […]
Μου αρέσει!Μου αρέσει!