Το πόδι της κουρούνας

Κουρνοπόδι, γκουρνόποδας, ακουρνόποδας ή ό,τι χρειάζεται για ένα διάλειμμα στην κρεοφαγία των εορτών. 

Εντόπισα μια μέτρια συγκέντρωση φυτών σε ένα χωράφι, χαμένα σχεδόν μέσα σε ένα ποταμό από ξινίδες. Ανάμεσά τους ξεπρόβαλαν τα πτεροσχιδή φύλλα του άγριου καρότου.

DSCN3191

Aυτό το αρωματικό χόρτο αγαπά τους υγρούς τόπους γι’αυτό θα το βρείτε δίπλα σε πηγές ή σε μέρη που δεν χάνεται εύκολα η υγρασία από τις χειμωνιάτικες βροχές. Πολλές φορές χρειάζεται να το ψάξετε γιατί κρύβεται ντροπαλά πίσω από άλλα αγριόχορτα ή το καλύπτουν τα ζιζάνια που θεριεύουν με τη βροχή.
Είναι ο κορωνόπους του Θεόφραστου και του Διοσκουρίδη και το κορωνοπόδιον του Αέτιου, που σημαίνει «το πόδι της κουρούνας» (κορώνης), διότι πραγματικά τα φύλλα του μοιάζουν με πόδι πτηνού.Το επιστημονικό του όνομα είναι Oenanthe pimpinelloides· «οινάνθη», το άνθος του κρασιού δηλαδή, εξαιτίας της χαρακτηριστικής μυρωδιάς του λουλουδιού του.
Τα φύλλα και ο βλαστός μέχρι τη ρίζα γίνονται συνήθως τσιγαριστά μαζί με άλλα χόρτα ή μαγειρεύονται με τον παστό μπακαλιάρο· ανακατεύονται με τα διάφορα καλιτσουνόχορτα και με τα χόρτα της πίτας. Φυσικά πρέπει να τα δοκιμάσετε φρικασέ μαζί με χοιρινό.

DSCN3195

Το κουρνοπόδι είναι πολύ νόστιμο και βραστό, μη φοβηθείτε το άρωμά του, μάλιστα αυτή τη φορά έβρασα μια μικρή ποσότητα μαζί με μικρές πατατούλες. Για να σερβιριστεί χρειάστηκε μόνο λεμόνι, λίγες νιφάδες θαλασσινού αλατιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ελαιόλαδο, από το πρώτο ελαιόλαδο της φετινής χρονιάς.
Το υπόλοιπο από αυτό που μάζεψα έγινε μπλατσαριά,  μια ωραιότατη πίτα με  κρούστα καλαμποκάλευρου στη θέση του φύλλου.

Μπλατσαριά
1 κιλό καλαμποκάλευρο
1 κιλό κουρνοπόδια ψιλοκομμένα
1 μικρό ματσάκι αγριοκαρότο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μέτρια πράσα ψιλοκομμένα
300 γρ. φέτα τριμμένη
1/2 + 1/2 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

(προαιρετικά: σουσάμι και μαυροκούκι)

Καθαρίζουμε τα χόρτα, τα πλένουμε, τα στραγγίζουμε, τα ψιλοκόβουμε και τα τρίβουμε  με το αλάτι. Τα αφήνουμε 10 λεπτά και μετά τα στίβουμε με το χέρι, να βγάλουν τα υγρά τους.  Προσθέτουμε 1/2 φλ. ελαιόλαδο, τα πράσα, το κρεμμύδι, τη φέτα, το πιπέρι και ανακατεύουμε. Σε ένα μπολ φτιάχνουμε μέτριο χυλό με το αλεύρι, 1/2 φλ. λάδι, νερό, αλάτι και πιπέρι. Aλείφουμε το ταψί με ελαιόλαδο και στρώνουμε το μισό χυλό.  Απλώνουμε τα χόρτα ομοιόμορφα και τα σκεπάζουμε με τον υπόλοιπο χυλό. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι  (προθερμασμένος φούρνος, 200C,  30 λεπτά)

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Το πόδι της κουρούνας

  1. Καλησπέρα Μαριάννα, αυτή την πίτα εμείς τη λέμε μπαμπανέτσα, αγαπητή πολύ στα μέρη μας.
    Οι κτηνοτρόφοι την σκάρωναν στο λεπτό στις απομακρυσμένες στάνες τους μιας και κουβαλούσαν πάντα μαζί τους και τη γάστρα όπου την έψηναν. Αυτό το χορταρικό που αναφέρεις προσπαθώ να το αναγνωρίσω αλλά δεν μου λέει κάτι.
    Καλή Πρωτοχρονιά.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε