ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ

1 στους 10 κατοίκους της Αττικής πηγαίνει στα συσσίτια.

Συμβίωση, συλλογικότητα, συνεργασία.

Αλληλοβοήθεια.

Όχι ελεημοσύνη ή φιλανθρωπία.

Γιατί η φιλανθρωπία ως θεσμός δημιουργεί μια σχέση εξάρτησης ανάμεσα στον ευεργέτη και τον ευεργετούμενο, καταστρέφει την αυτοβοήθεια και συχνά διαιωνίζει τη φτώχεια.

Φυσικά, σε στιγμές μεγάλης κρίσης προσφέρεις και φαγητό και χρήματα και ό,τι άλλο χρειάζεται. Η φτώχεια όμως παύει  να υπάρχει όταν πάψουν να υπάρχουν οι παράγοντες που την προκαλούν.

Εντούτοις, οι φτωχοί και οι καταπιεσμένοι έχουν ένα ισχυρό μέσο προστασίας: την αλληλοβοήθεια. Θυμάστε εκείνη την παλιά κοινοτική  παράδοση η οποία αφορούσε τη συνεργασία που απέβλεπε στην αμοιβαία ωφέλεια των συνεργαζόμενων (γεωργικές, ποιμενικές εργασίες, αλληλοβοήθεια για το ζύμωμα κ.λ.π.,); Θυμάστε που ακούγαμε σαν παραμύθι για κοινωνικές εκδηλώσεις με φιλάλληλο χαρακτήρα (π.χ. καλλιέργεια χωραφιών άρρωστων χωρικών κ.λ.π.) αλλά και προσφορά προσωπικής εργασίας στην κοινότητα (π.χ. βοήθεια στο κτίσιμο σχολείου);
Στα νεώτερα χρόνια αυτό το οικοδόμημα που στηριζόταν στους κοινωνικούς δεσμούς και την αλληλεγγύη κατέρρευσε και- ειδικά στις μεγάλες πόλεις- έδωσε τη θέση του στο νεοπλουτισμό, στον ωχαδερφισμό, στην ανάλγητη αδιαφορία και στον ακραίο ανταγωνισμό.  Ίσως γι’ αυτό γίναμε μια βαθειά άρρωστη κοινωνία.

Εξ άλλου το λένε και οι κοινωνικοί ανθρωπολόγοι: οι κοινωνίες εξελίσσονται όχι μόνο ανταγωνιζόμενες αλλά κυρίως αλληλοβοηθούμενες.

Αλλά και ο ευγενής της αναρχίας, ο Πιότρ Κροπότκιν, έγραψε ένα σπουδαίο βιβλίο με θέμα την Αλληλοβοήθεια. Η κεντρική ιδέα του είναι ότι βοηθώντας ο ένας τον άλλο συνειδητοποιούμε πόσο εξαρτημένοι είμαστε ο ένας από τον άλλο και ότι η ευτυχία μας εξαρτάται από την ευτυχία του άλλου. Συνειδητοποιούμε δηλαδή ότι στην ουσία είμαστε όλοι ίσοι.

Στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, όπου με την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών δικτύων νιώθουμε αλληλεγγύη για θύματα καταστροφών σε απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη και πράττουμε ανάλογα, θα είναι εγκληματικό  αν δεν ενεργοποιήσουμε τη δύναμη της συνεργασίας και της αλληλοβοήθειας για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας από την καταστροφή αλλά και για να ξαναδημιουργήσουμε τις διαδικασίες για την ανάπτυξη.

Δεν σας κρύβω βέβαια ότι είμαι περίεργη  γαι την έκταση και το βάθος τους στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία μιας και είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό το περιβάλλον που ζούμε. Όμως δεν θα πρέπει να μας φεύγει ούτε στιγμή από το μυαλό ότι ναι μεν ο ανταγωνισμός μέσα στον καπιταλισμό μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη-  με την προϋπόθεση ότι η άμιλλα είναι ευγενής και ότι δεν είσαι στην Ελλάδα- συνήθως όμως παρεμποδίζει την πρόοδο και την εξέλιξη αφού προωθεί ό,τι είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμο.

Από την άλλη η συνεργασία και η αλληλοβοήθεια έχουν ελπιδοφόρα δυναμική, γι’ αυτό χαίρομαι πολύ όταν βλέπω ότι τον τελευταίο καιρό έχουν εμφανιστεί αρκετές πρωτοβουλίες κοινωνικής αυτοοργάνωσης. Παρ’ όλο που η ύπαρξη τους οφείλεται σε μια ζοφερή πραγματικότητα, χαίρομαι για τη δημιουργία τους. Εκατοντάδες άνθρωποι που δεν έχουν χρήματα, άνεργοι, μετανάστες κ.λ.π. επιβιώνουν και βρίσκουν απασχόληση χάρη στα δίκτυα ανταλλακτικού εμπορίου, στηρίζονται στα πόδια τους χάρη στα δίκτυα ψυχολογικής και υλικής υποστήριξης, βρίσκουν φαγητό χάρη στις εναλλακτικές κουζίνες. Μαθητές έχουν πρόσβαση  σε δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα χάρη στα δίκτυα δασκάλων και καθηγητών.

Οι Αργεντινοί  υπήρξαν οι μεγάλοι δάσκαλοι των κοινωνικών δικτύων στο διάστημα οικονομικών κρίσεων. Στις μέρες του δικού τους ΔΝΤ οι  piqueteros, oι φτωχοί και οι άνεργοι, χρησιμοποίησαν  τα επιδόματα πρόνοιας και την προσωπική τους εργασία για τη δημιουργία φούρνων, μαγειρείων, συλλογικών κουζινών, αστικών λαχανόκηπων, βιβλιοθηκών, θεατρικών παραστάσεων, ανταλλακτικών παζαριών κ.λ.π., όλα μέρος αυτού που λέμε οικονομία της αλληλεγγύης. Έτσι οι κάτοικοι της πτωχευμένης χώρας απέφυγαν τη βία και μπόρεσαν να επιβιώσουν. Εδώ, θα διαβάσετε περισσότερα και φυσικά δείτε  Το πείραμα της Αργεντινής από τον Εξάντα.

Ακολουθεί μια λίστα με δίκτυα, παντοπωλεία, αστικούς κήπους, συλλογικές κουζίνες κ.λπ. Όλο και κάτι θα βρείτε που θα  ενδιαφέρει εσάς ή κάποιον άλλο.

Εδώ,  θα βρείτε συνδέσμους για καταστατικά συνεργατικής επιχείρησης και αγροτικού συνεταιρισμού, για νομική διαδικασία συνεταιρισμού περιορισμένης ευθύνης και για νόμους σχετικά με τους αστικούς και αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Κατάλογος με δίκτυα ανταλλαγών, συναλλαγών χωρίς χρήμα και δίκτυα αλληλοβοήθειας.

Δίκτυο αλληλοβοήθειας Κράτε ΜΕ

Συνύπαρξη: υποστηρικτικό δίκτυο αλληλεγγύης, με σκοπό την ελεύθερη προσφορά υπηρεσιών ψυχολογικής στήριξης, ενδυνάμωσης κι ενημέρωσης σε όσους στερούνται αυτή τη δυνατότητα λόγω της οικονομικής και κοινωνικής τους θέσης.

Μέσω του δικτύου Τutorpool καθηγητές παραδίδουν δωρεάν μαθήματα φροντιστηριακά και ενισχυτικής διδασκαλίας.

Αστικοί κήποι

Αστικές καλλιέργειες.

Η αστική γεωργία ως αντίδοτο στην επισιτιστική ανασφάλεια, στην οικονομική ύφεση, και την κοινωνική ένταξη των φτωχών και των μειονεκτουσών ομάδων στις πόλεις (και όχι μόνο).

Από το Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα  για την αστική γεωργία στην Κούβα η οποία αποτελεί ένα από τα 3 συστήματα παραγωγής που εγγυούνται τη σίτιση του πληθυσμού.

Πρωτοβουλία για έναν αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό.

 

Ανταλλακτήρια τροφίμων, προϊόντων, υπηρεσιών:

«Αλληλέγγυον» Ανταλλακτήριο αγροτικών και ελληνικών προϊόντων, κατευθείαν από τον παραγωγό στον καταναλωτή και σε τιμές χωραφιού (Αγ. Σοφίας 50, Κολωνός, πίσω από τον σταθμό Λαρίσης. Τηλ. 210 5141443).

Σούπερ μάρκετ «Φωλιά» (οδός Δράκου 28~μετρό Συγγρού-Φιξ, 2ο γραφείο: Διδότου 26, Κολωνάκι, Αθήνα, Τηλέφωνο: 210.9245545, 9245518, Δευτέρα-Κυριακή 11-3 πρωί, Δευτέρα-Παρασκευή 6-9 απόγευμα).  Προσφέρει είδη καθημερινής χρήσης, ρουχισμό, βιβλία, παιχνίδια, όλα εξαιρετικής ποιότητας (αναλυτικά στο www.kidsfestival.gr), ψυχολογική υποστήριξη- συμβουλευτική για όλες τις ηλικίες (δωρεάν σε ανέργους, 5€/συνεδρία σε όλους), βιβλιοθήκη, εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 3-12 ετών (1€/άτομο, δωρεάν για ανέργους), δωρεάν φύλαξη παιδιών ανέργων σε περιορισμένο αριθμό λόγω χωρητικότητας. Απευθύνεται σε όλες τις οικογένειες ενώ διανέμει δωρεάν και κατ’ οίκον τα προϊόντα της σε 4.000 ανέργους, άπορους με παιδιά και ηλικιωμένους.

Κοινωνικά Παντοπωλεία:

Παρέχουν δωρεάν είδη παντοπωλείου, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ρούχα κ.λπ. σε οικογένειες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα: Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Αθήνας , Σοφοκλέους 66 (ανοικτό κάθε Τρίτη και Πέμπτη) Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Πειραιά, Φίλωνος 31 (ανοικτό κάθε Τετάρτη και Παρασκευή).

Για άμεση ανάγκη

 Εδώ εκκλησίες που προσφέρουν συσσίτια.

«Μπορούμε». Πρόκειται για  μία πρωτοβουλία εθελοντών και επιχειρήσεων εστίασης που καταπολεμά τη σπατάλη του περισσευούμενου φαγητού και δρα υπέρ της αξιοποίησής του για κοινωφελή σκοπό σε όλη την Ελλάδα. Απευθύνεται και σε ιδιώτες, αφού και μια μερίδα περισσευόμενου φαγητού θα ταΐσει ένα συμπολίτη μας. Εάν θέλετε να βοηθήσετε ή εάν έχετε ιδέες για το «Μπορούμε» επικοινωνείστε: Ξένια Π. Παπασταύρου, τηλ. επικοινωνίας: 6973 383834 | email: info@boroume.gr

Συλλογικές κουζίνες

Εl Che-f:  βρείτε  εδώ πληροφορίες για την τελευταία δράση της Συλλογικής κουζίνας του Στεκιού μεταναστών.

Συλλογική κουζίνα στην Αγορά της Κυψέλης.  Διαβάστε εδώ για το δείπνο της 23ης Φεβρουαρίου.

Κοινωνική κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος».

Το κράτος επιτρέπει μόνο σε επίσημους φορείς τη σίτιση, γεγονός απαράδεκτο τη στιγμή που ειδικά στην Αθήνα υπάρχουν χιλιάδες άστεγοι και άνθρωποι που βρίσκουν τροφή στα σκουπίδια. Οφείλουμε να υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο τις συλλογικές κουζίνες και τα αλληλέγγυα μαγειρέματα.

Ιατρική βοήθεια

Οι Γιατροί του Κόσμου με πολυϊατρεία σε Αθήνα, Πέραμα, Θεσσαλονίκη και Χανιά παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε χιλιάδες ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Απευθύνονται στον κάθε άνθρωπο που θέλει να δείξει με έμπρακτο τρόπο την αλληλεγγύη του σε δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που πεινούν και κρυώνουν και ζητούν τρόφιμα! Πιο συγκεκριμένα, χρειάζονται άμεσα: • Γάλα (Κουτιά)Παιδικά ΓάλαταΠαιδικές ΤροφέςΡύζιΌσπριαΜακαρόνιαΛάδι Τόποι συγκέντρωσης τροφίμων : • Σαπφούς 12, πλατεία Κουμουνδούρου, Αθήνα • Αριστείδου 5 & Ξενοφώντος, Πέραμα • Ίωνος Δραγούμη 65, Θεσσαλονίκη • Μπόνιαλη 11, Χανιά • Κράνου 13, Καβάλα.

Επίσης ζητούν από τους συμπολίτες τους οικονομική ενίσχυση για την αγορά αντιβιοτικών, αντιπυρετικών φαρμάκων καθώς και αναλώσιμων υλικών (γάζες, επίδεσμοι, σύριγγες, βελόνες). ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Αρ. Λογ/σμού: 141/29611217 (IBAN: GR2701101410000014129611217) ALPHA BANK: Αρ. Λογ/σμού: 199-00-2002-002401 (IBAN: GR0601401990199002002002401) MARFIN EGNATIA BANK: Αρ. Λογ/σμού: 0061274407 (IBAN: GR1602802010000000061274407) ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ: Αρ. Λογ/σμού: 00089331894-9 (IBAN: GR2609611400000000893318949)

Αρκούν τα κοινωνικά δίκτυα για να μας βγάλουν από την κρίση; Προφανώς και όχι. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Υπάρχουν και κάποιοι που αντιστέκονται και δείχνουν με το έργο τους ότι το μέλλον της χώρας βρίσκεται στην καινοτομία και στην ποιότητα. Γι’ αυτούς θα σας μιλήσω την επόμενη φορά.

6 σκέψεις σχετικά με το “ΔΙΚΤΥΑ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ

  1. Μαριάννα εξαιρετικό άρθρο!! Την προσωπική εργασία την έχω ζήσει στο χωριό στα παιδικά και εφηβικά χρόνια, όταν όλοι οι εν δυνάμει κάτοικοι με προσωπική εργασία φρόντιζαν τα του χωριού, δηλαδή καθαρισμό, άνοιγμα δρόμων σε δύσκολες περιστάσεις, συντήρηση δημοσίων κτιρίων κλπ.Τώρα όλοι αν και πολλοί λίγοι πια οι μόνιμοι κάτοικοι περιμένουν το Δήμο!!!
    Αναφέρεις αυτό στο Σταθμό Λαρίσης ξέρεις αν λειτουργεί;; Ο σύζυγος έχει περάσει 2-3 φορές χωρίς να βρει κάποια δραστηριότητα.
    Καλό μεσημέρι

    Μου αρέσει!

  2. Aκριβώς Ξανθή. Σχεδόν όλοι περιμένουν το Δήμο, το κράτος, τον ένα και τον άλλο. Όσο για το Αλληλέγγυο, ξέρω ότι θα άνοιγαν αυτές τις ημέρες. Στο τηλέφωνο δεν απαντά κανείς?

    Μου αρέσει!

  3. Αγαπητή φίλη, έτσι καταλαβαίνω κι εγώ την φιλανθρωπία. Το κυριότερο είναι ο άνθρωπος που ελεείται να αισθάνεται ότι αγαπάται σαν πρόσωπο και μάλιστα, εάν είναι δυνατόν, να προσφέρει και αυτός έτσι ώστε η αξιοπρέπειά του να μην θίγεται στο ελάχιστο.
    Γιαυτό καλά είναι τα συσσίτια, όμως πρέπει να έχουμε στο νου ότι κάθε άνθρωπος έχει κάτι να προσφέρει.

    Αυτό τον καιρό σκέφτομαι πολύ συχνά τους χιλιανούς ανθρακωρύχους που επέζησαν στα έγκατα της γης για τόσο καιρό χάρη στην αλληλεγγύη που είχαν μεταξύ τους. Μακάρι κι εμείς οι έλληνες να δείξουμε τέτοια αλληλεγγύη για να επιβιώσουμε ύλικά, ψυχικά, ηθικά, πνευματικά μέσα σε αυτό τον άθλιο πόλεμο που έχει κηρυχθεί εναντίον μας. Και ακόμα καλύτερα, μακάρι να έχουμε μια τέτοια αλληλεγγύη και στους καλούς καιρούς.

    Παραθέτω και αυτό τον σύνδεσμο που έχει πολλά να μας διδάξει.

    Χρυσάνθη Στελλάτου

    Μου αρέσει!

    1. Έτσι είναι κα Στελλάτου. Όλα αντιμετωπίζονται καλύτερα όταν δεν είναι κανείς μόνος. Και μακάρι να έχουμε ανοιχτό μυαλό και καρδιά και στους καλούς καιρούς.
      ΥΓ. Προσθέτω τη «Συνύπαρξη» στη λίστα με τα δίκτυα.

      Μου αρέσει!

  4. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΧΑΡΙΣΩ ΕΝΑ ΨΥΓΕΙΟ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΦΤΩΧΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΟ κΟΛΩΝΟ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
    ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ 1,70 ΥΨΟς Χ 1,72 ΠΛΑΤΟΣ Χ 1,65 ΒΑΘΟΣ ΟΠΟΙΟς ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ Ας ΜΟΥ ΓΡΑΨΕΙ ΣΤΟ

    kisos@in.gr NIKOS ΜΟΝΟ ΣΕ ΦΤΩΧΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε