Ένα κουτί σοκολατάκια….

«σοκολάτα η [sokoláta] Ο25 : προϊόν ζαχαροπλαστικής που αποτελείται κυρίως από κακάο και ζάχαρη: Mια πλάκα / ένα κομμάτι ~. Άσπρη / λευκή / πικρή ~. ~ γάλακτος / αμυγδάλου / φουντουκιού. Περιχύνουμε την τούρτα με λιωμένη ~. || ρόφημα από σοκολάτα: Ένα φλιτζάνι ζεστή ~. || για παγωτά και γλυκίσματα που έχουν ως κύριο συστατικό τη σοκολάτα: Tούρτα ~. Παγωτό ~. σοκολατίτσα η YΠΟKΟΡ.

[λόγ. < γαλλ. chocolat (αρσ.) κατά το λαϊκό τσοκολάτα < ιταλ. cioccolata < ισπαν. chocolate από γλ. των Ινδιάνων· σοκολάτ(α) -ίτσα]

σοκολατάκι το [sokolatáki] Ο44α : είδος μικρού γλυκίσματος με βάση τη σοκολάτα: Ένα κουτί σοκολατάκια.
 
 Στη γιορτή του πρόσφεραν λικέρ και ~

[σοκολάτ(α) -άκι

Αχ αυτή η γλώσσα των ερμηνευτικών λεξικών! Ακριβής, ξερή πολλές φορές,  η οποία ωστόσο αφήνει πόρτες ανοιχτές για να χωρέσει  το μέγεθος της λέξης, να χωρέσουν οι  δαντελωτοί κυματισμοί της, τ’ αρώματά της.
Σοκολατάκι, σοκολατίτσα, σοκολάτα, τσοκολάτα.
Τσικολάτα την λέει μια αγαπημένη μου θεία που της αρέσει να κρύβει στις τσέπες της μικρές Ίον αμυγδάλου «για πάσα ανάγκη, παιδί μου».

Ένα κουτί σοκολατάκια σας προσφέρω λοιπόν φίλοι μου, με όλη μου την αγάπη…

Σοκολατάκια ganache

3 μέρη σοκολάτας, με 60-70 % περιεκτικότητα σε κακάο

1 μέρος  ημιαποβουτυρωμένου εβαπορέ γάλακτος

1 κ.σ. βούτυρο

σπόροι καρδάμωμου, ελαφρά καβουρντισμένοι

κόκκοι στιγμιαίου καφέ

μερικά καρύδια, ελαφρά καβουρντισμένα και χοντροκοπανισμένα

κόκκοι κόκκινου πιπεριού, χοντροκοπανισμένοι

καλής ποιότητας κακάο σε σκόνη

Η ganache δεν είναι μόνο μία απο τις γνωστότερες και ευκολότερες σάλτσες σοκολάτας αλλά και η βάση για εύκολα σοκολατάκια ή για  τρούφες σοκολάτας.  Καλό είναι βέβαια  να διαλέξετε καλής ποιότητας σοκολάτα. Όπως βλέπετε στα υλικά της συνταγής, αντικατέστησα την κρέμα γάλακτος που χρησιμοποιείται στην ganache με ημιαποβουτυρωμένο γάλα εβαπορέ. Προσοχή, δεν θα το αραιώσετε με νερό.

Κόβετε τη σοκολάτα σε κομματάκια και τα βάζετε σε ένα πυρίμαχο μπωλ. Ζεσταίνετε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και λίγο πριν φτάσει σε σημείο βρασμού το απομακρύνετε από τη φωτιά. Περιχύνετε τη σοκολάτα με το γάλα. Προσθέτετε το βούτυρο (θα δώσει γυαλάδα στη σοκολάτα).  Μετά από μερικά λεπτά η σοκολάτα θ’ αρχίσει να λιώνει. Με ένα αυγοδάρτη ανακατεύετε το μίγμα καλά, ώστε να γίνει μια πηχτή βελουδένια κρέμα. 

Μοιράζετε τη ganache σε 3 μικρότερα μπολάκια. Στο πρώτο προσθέτετε τους σπόρους του καρδάμωμου, στο δεύτερο μερικούς κόκκους καφέ, στο τρίτο καρύδια και μερικούς κόκκους πιπεριού. Δεν σας δίνω τις αναλογίες των μπαχαρικών και των καρυδιών γιατί θα σας καθοδηγήσει το γούστο σας. Πάντως, προσθέστε μικρές ποσότητες και δοκιμάστε, για να μην έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις.   

Βάζετε σε τρία τάπερ μεμβράνη, την πασπαλίζετε με  σκόνη κακάο και αδειάζετε μέσα το κάθε ένα από τα μίγματα σας. Αφήνετε να κρυώσουν και τα βάζετε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

Μεταφέρετε τη σοκολάτα από τις μεμβράνες  σε μια επίπεδη επιφάνεια πασπαλισμένη με κακάο και με ένα κοφτερό μαχαίρι ή ένα σύρμα ζαχαροπλαστικής κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια. Αν δεν κόβονται καλά μην ανησυχείτε. Δώστε  σχήμα στα σοκολατάκια  με το χέρι. Μετά ξαναπασπαλίστε τα με κακάο.

Τα σοκολατάκια σας είναι πια έτοιμα για σερβίρισμα ή για να μπουν σε ωραία κουτιά και να προσφερθούν ως δώρο.

 

2 σκέψεις σχετικά με το “Ένα κουτί σοκολατάκια….

Σχολιάστε