Mόνο κα μόνο επειδή πέρασε η μέρα των Χριστουγέννων δε σημαίνει πως δεν πρέπει να φτιάχνουμε όλα εκείνα τα φαγητά και γλυκά που συμβολίζουν τα σπάργανα του μωρού Χριστού.
Οι λαχανοντολμάδες αυγολέμονο γεμισμένοι με κιμά και ρύζι, είναι το τυπικό Χριστουγεννιάτικο φαγητό σε ένα μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας. Παραδοσιακά γίνονται με λάχανο διατηρημένο σε άλμη και χοιρινό κρέας, από αυτό που εξασφάλιζαν με τα χοιροσφάγια.
Λεπτές πιττούλες, η μια πάνω στην άλλη και ενδιάμεσα μέλι και κοπανισμένα καρύδια. Ονομάζονται σπάργανα στη ΒΔ Ελλάδα.
Κομμάτια πολύ λεπτού φύλλου αλείφονται με βούτυρο ή ελαιόλαδο, γεμίζονται με μίγμα από 3/4 φλ. καβουρντισμένα και κοπανισμένα καρύδια, 1/2 φλ. καβουρντισμένα και κοπανισμένα αμύγδαλα, 1/2 φλ. ζάχαρη, 1 κ.σ. κανέλα , 1/3 κ.τσ. κύμινο, 1/4 κ.τσ. μοσχοκάρυδο και 1 κ.τσ. ξύσμα πορτοκαλιού και τυλίγονται σε σχήμα πούρου. Μετά ψήνονται μέχρι να χρυσίσει η επιφάνειά τους. Αν θέλουμε τα σιροπιάζουμε ή τα μελώνουμε. Προσωπικά, τα προτιμώ χωρίς πολλά γλυκαντικά.
Από τα πιο εύκολα γλυκά…..
….και από τα πιο νόστιμα.
[…] στους συμβολισμούς που συνδέονται με τα φαγητά, οι οποίοι είναι ένα […]
Μου αρέσει!Μου αρέσει!