H ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Πριν μερικές μέρες άρχισαν να προβάλλονται πέντε videos στο Inside Food του Pathfinder για την ιστορία της σοκολάτας , για τα οποία έκανα την έρευνα και έγραψα τα κείμενα.

Αυτό είναι το πρώτο της σειράς, τα υπόλοιπα μπορείτε να τα δείτε εδώ:

Ωστόσο, η σοκολάτα έχει και μια άλλη πολύ σκοτεινή πλευρά, αυτή που έχει σχέση με την ανθρώπινη εκμετάλλευση. Άνθρωποι από τις γειτονικές φτωχές χώρες μεταφέρονται με τη βία ή για ελάχιστα χρήματα στις φυτείες των κακαόδεντρων της  Γκάνα και της Ακτής του Ελεφαντοστού. Ένα μέρος αυτών των εργατών είναι παιδιά.

Περίπου 290.000 παιδιά εργάζονται με ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες στην Ακτή του Ελεφαντοστού, χώρα που παράγει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής . Πάνω από το 1/3 από αυτά τα παιδιά είναι θύματα απαγωγών ή πουλιούνται για ένα ευτελές ποσό από τις εξαθλιωμένες οικογένειές τους. Πολύ συχνά  οι περιθωριοποιημένοι μικροκαλλιεργητές υποχρεώνουν οι ίδιοι τα παιδιά τους να δουλέψουν στις φυτείες καθώς τα χρήματα που παίρνουν από την πώληση του κακάο είναι τόσο λίγα ώστε δεν μπορούν να πληρώσουν ξένους εργάτες. Ούτε ένα από τα παιδιά του κακάο πηγαίνει σχολείο. Επιπλέον, τα παιδιά σκλάβοι πέφτουν θύματα βίαιων ξυλοδαρμών και σεξουαλικής βίας.

Πριν δαγκώσετε λοιπόν τη σοκολάτα σας, πριν τη χρησιμοποιήσετε σε ένα γλυκό, πριν αγοράσετε αυγά και λαγούς με την ευκαιρία του Πάσχα, αναρωτηθείτε από που προέρχεται η πρώτη ύλη. Σαν καταναλωτές μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά επιλέγοντας  σοκολάτες που προέρχονται από το δίκαιο εμπόριο, σοκολάτες που θα μας ταξιδέψουν σε ένα καλύτερο κόσμο.

Γιατί, με αυτό τον τρόπο οι μικροπαραγωγοί  θα έχουν αξιοπρεπή μεροκάματα και τα παιδιά τους θα πηγαίνουν στο σχολείο αντί να δουλεύουν. Με αυτό τον τρόπο  η Nestle, η Lindt, η  Mars και οι άλλες μεγάλες βιομηχανίες σοκολάτας ίσως αποφασίσουν να βάλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα πάνω από το κέρδος και σταματήσουν να δηλώνουν ότι αυτό που συμβαίνει στις κακαοφυτείες είναι απλώς φήμες.

Εδώ και μερικούς μήνες προβάλλεται σε 17 χώρες του κόσμου το συγκλονιστικό ντοκυμαντέρ των Μ. Mistrati και R. Romano, «Η σκοτεινή πλευρά της σοκολάτας».

 

Όχι, δεν προβάλλεται στην Ελλάδα. Η χώρα μας με ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση 2,3 κιλά, δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ντοκυμαντέρ.

Η Fair Trade Hellas έχει δημιουργήσει εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις με θέμα τη σοκολάτα. Ας τα προσέξουν οι εκπαιδευτικοί γυμνασίων και λυκείων. Για πληροφορίες τηλεφωνείστε στο 210 36 14 070 ή  στείλετε e-mail στο info@fairtrade.gr

 

 

 

Σχολιάστε