KΡΗΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ, ΕΞΕΛΙΞΗ, ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

 
 
1ο Συμπόσιο Ελληνικής Γαστρονομίας
Καράνου, Χανιά Κρήτης
16-17 Ιουλίου 2011

  

Διήμερο ομιλιών και συζητήσεων στα Καράνου της ορεινής Κυδωνίας (24 χλμ. από τα Χανιά της Κρήτης), περιοχή με εξαιρετικά πλούσια χλωρίδα και φήμη για τις μαγειρικές ικανότητες των κατοίκων της.

 

Διοργάνωση:
Μαριάνα Καβρουλάκη (ερευνήτρια της Ιστορίας της Διατροφής)
και
Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης

 
 
 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ

Οι ανακοινώσεις θα καλύπτουν τα παρακάτω θέματα, χωρίς να περιορίζονται σ’ αυτά:
~ ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο της κρητικής κουζίνας
~ φαγητό, οικονομία και πολιτική
~ το φαγητό στην Κρήτη ως πολιτισμική διαδικασία (π.χ. γεύσεις· περιορισμοί, απαγορεύσεις και απολαύσεις· διαιτητικές επιλογές· το φαγητό ως σύμβολο και ως δείκτης ταυτότητας· εξέλιξη συνηθειών, παραδόσεων και διατροφικών κωδίκων στο πέρασμα του χρόνου  κ.λ.π.)
~ σχέση τόπων, ανθρώπων και κρητικής κουζίνας (π.χ. δοκιμάζοντας το καινούριο: νέες τροφές, καινούριες τεχνικές· μόδα· κρητική κουζίνα και μετανάστευση· στο πιάτο των Κρητών της διασποράς· ο μύθος της κρητικής κουζίνας εκτός Κρήτης· σχέσεις τοπικών διατροφικών συμπεριφορών με τον τουρισμό και την παγκοσμιοποίηση κ.λ.π.)
~ εξέλιξη συγκεκριμένων εδεσμάτων
~ αλλαγές που παρατηρούνται στην παραγωγή του φαγητού
~ η κρητική κουζίνα ως εμπορικό προϊόν
~ παρανοήσεις σχετικά με την κρητική διατροφή.

Χρονολογικά το συμπόσιο θα καλύπτει όλες τις περιόδους, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα.

Πληροφορίες για ανακοινώσεις και αναρτημένες εργασίες (posters).

Ο τίτλος, οι περιλήψεις των ανακοινώσεων (έως 300 λέξεις / στα ελληνικά ή στα αγγλικά), ένα βιογραφικό σημείωμα του ομιλητή (έως 100 λέξεις / στα ελληνικά ή στα αγγλικά) θα πρέπει να σταλούν με email στην διεύθυνση mkavroulakis@gmail.com έως τις 30 Μαρτίου.

Φοιτητές Ανθρωπολογίας, Αρχαιολογίας, Εθνολογίας, Ιστορίας, Κοινωνιολογίας και Φιλολογίας είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν με σύντομες αναρτημένες εργασίες (posters).

Η διάσταση των αναρτημένων ανακοινώσεων θα είναι 80 cm πλάτος και 120 cm ύψος.

Ο τίτλος των εργασιών θα πρέπει να είναι ευανάγνωστος από απόσταση 2m ενώ το κείμενο από απόσταση 1 m.
Ο τίτλος, μια περίληψη της εργασίας (έως 70 λέξεις / στα ελληνικά ή στα αγγλικά), ένα βιογραφικό σημείωμα (έως 100 λέξεις / στα ελληνικά ή στα αγγλικά) θα πρέπει να σταλούν με email στην διεύθυνση mkavroulakis@gmail.com έως τις 30 Μαρτίου.

Γλώσσες του συμποσίου: ελληνικά και αγγλικά.

Κάθε ανακοίνωση δεν θα πρέπει να ξεπερνά σε διάρκεια τα 15 λεπτά (15΄)

Τα πρακτικά του συμποσίου θα δημοσιευτούν.

Συμμετοχή:Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν με εισήγηση ή poster θα πρέπει να συμπληρώσουν το δελτίο συμμετοχής και να το αποστείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: mkavroulakis@gmail.com έως την 1 Μαρτίου 2011.

Παρ’ όλο που η είσοδος στο συμπόσιο είναι ελεύθερη, το δελτίο συμμετοχής θα πρέπει να συμπληρωθεί κι από όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν ως ακροατές και ν’ αποσταλεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση mkavroulakis@gmail.com .

Η συμμετοχή στο συμπόσιο είναι δωρεάν.

Στους συμμετέχοντες στο συμπόσιο θα προσφερθούν 2 δείπνα Κρητικής κουζίνας.

Το συμπόσιο θα φιλοξενήσει τους εισηγητές σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και σπίτια του χωριού.


Για κάθε περαιτέρω διευκρίνηση παρακαλούμε απευθυνθείτε στη Μαριάνα Καβρουλάκη~ fax: 210 9021084, τηλ. 6979451484, email: mkavroulakis@gmail.com

9 σκέψεις σχετικά με το “KΡΗΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ, ΕΞΕΛΙΞΗ, ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

  1. Συγχαρητήρια για την προσπάθεια. Πολύ θα ήθελα να ήμουν εκεί. Θα προσπαθήσω μέχρι τη λήξη της προθεσμίας να ξέρω τις υποχρεώσεις μου για εκείνες τις μέρες και να μπορέσω να το παρακολουθήσω

    Μου αρέσει!

  2. Αριστη προσπάθεια. κάτι που έλειπε. Καιρός να γίνει γνωστή η αρχαια γαστρονομική μας παράδωση και να μάθει ο κόσμος από που άρχισε η γαστρωνομία. λυπήθηκα που το έμαθα αργά για το συμπόσιο. Πού μπορεί κάποιος να διαβάσει τα απότελέσματα ή και τις παρουσιάσεις του συμποσίου.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε