ΚΙΤΡΙΝΟ…

 

Οι πιο ξεχωριστοί ντολμάδες στα Ελληνικά νησιά γίνονται με τα κίτρινα άνθη του κολοκυθιού ή της γλυκιάς κολοκύθας.

Γεμισμένα με ρύζι ή πληγούρι και αρωματικά μαγειρεύονται ή ψήνονται στο φούρνο, γεμισμένα με τυρί συνήθως τηγανίζονται. Στην τελευταία περίπτωση η φρέσκια κατσικίσια μυζήθρα και η τριμμένη πικάντικη γραβιέρα (2:1) αποτελούν ένα καλό συνδυασμό για γέμιση. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τρίμμα φέτας.

Στη γέμιση τυριών μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένο δυόσμο ή λίγα βλίτα-πάντα ψιλοκομμένα- ή μερικούς σπόρους σουσαμιού. Και το σκόρδο συμπληρώνει ωραία τη γεύση των τυριών.

Αφού γεμίσετε τα άνθη κλείστε τις άκρες τους με τρυφερότητα.

Βουτήξτε τα σε χτυπημένο αυγό και μετά σε αλεύρι ή σε μίγμα σιτάλευρου και καλαμποκάλευρου το οποίο έχετε αλατοπιπερώσει. Μετά τηγανίστε τα σε καυτό ελαιόλαδο.

Θέλετε τα άνθη σας να είναι τραγανά από έξω και μαλακά από μέσα.
Γι’ αυτό τηγανίστε σωστά και με προσοχή, κι από τις δυο πλευρές.

Μια ποικιλία με τηγανιτές μελιτζάνες, τηγανιτά κολοκύθια και τηγανιτούς γεμιστούς κολοκυθανθούς είναι από τους πιο νόστιμους καλοκαιρινούς μεζέδες μόνο αν φαγωθούν τα λαχανικά ζεστά και τραγανά. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε τρία τηγάνια ταυτόχρονα.

Πριν γεμίσετε τα κολοκυθολούλουδά σας πλύνετέ τα προσεκτικά, μέσα κι έξω, καθώς συνήθως φιλοξενούν ζουζούνια. Αφού τ’ αφήσετε για λίγο να στεγνώσουν είναι έτοιμα για γέμισμα.

 

 

Σχολιάστε