Ένα μπάνιο νωρίς το πρωί στην καθαρή, ακύμαντη θάλασσα είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει η μέρα …
…Μετά περίπατος ανάμεσα στα άγρια φυτά της παραλίας:
Εδώ φυτρώνει η κίτρινη παπαρούνα (Γλαύκιο το ξανθό, Glaucium flavum). Όπως τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς της περιέχει ισχυρά αλκαλοειδή.
Ο προσδιορισμός maritimum στην λατινική ονομασία του ηρύγγιου ( Eryngium maritimum, κν. αγκαθιά, μοσχάγκαθο κ.λ.π.) αναφέρεται στο θαλασσινό φυσικό του περιβάλλον. Ο Πλίνιος λέει ότι οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν ωμά ή βραστά τόσο τα στελέχη του φυτού όσο και τις ρίζες του. Οι νεαροί ανθοφόροι βλαστοί τρώγονται μέχρι τις ημέρες μας. Αφού αποφλοιωθούν, βράζονται και σερβίρονται με ελαιόλαδο, ξύδι και σκόρδο ή μαγειρεύονται με αυγά ή αρνί. Η ρίζα όταν ψηθεί έχει γεύση κάστανου.
Λίγο παραπέρα φυτρώνει θυμάρι….
…..και κρίταμο (Κρίθμον το παράλιον, Crithmum maritimum).
Οι σπόροι του μοιάζουν πολύ με το κριθάρι, γι’ αυτό και το αρχαίο ελληνικό όνομα κρίθμον.
Τα φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί συλλέγονται πριν την ανθοφορία και τρώγονται τουρσί ή αφού βράσουν για λίγα λεπτά σε νερό χωρίς αλάτι και σερβιριστούν με λάδι και ξίδι. Το τουρσί χρησιμοποιείται σε σαλάτες ή σερβίρεται με ελαιόλαδο σαν μεζές για την τσικουδιά και το ούζο.
Και ιδού το τέλειο μέρος για ένα παγωμένο αρωματικό καφέ πριν τη δουλειά.
Ναι, η ανταμοιβή του πρωινού μπάνιου είναι μεγάλη και ανεκτίμητη!