ΔΕΝ ΣΑΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΡΤΑ, ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΝΗΚΕΙ ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΟΥΤΕ Η ΖΑΧΑΡΗ ΟΥΤΕ ΤΟ ΛΑΔΙ.

Η φωτιά έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της ανθρώπινης εξέλιξης, στην ανάπτυξη της γλώσσας, στην κοινωνικοποίηση, στην τεχνολογία.  Χωρίς τη φωτιά δεν θα υπήρχε πολιτισμός.  Τα δε σπίρτα διευκόλυναν το άναμμά της.

 

 

Το αλάτι είναι ένας από τους παράγοντες  διαμόρφωσης του πολιτισμού. Το πόσο σημαντικό είναι για τους ανθρώπους φαίνεται από το πόσο επηρέασε την ιστορία της ανθρωπότητας.

Η ιστορία της ζάχαρης συνδέθηκε  με την ανελέητη κερδοσκοπία, με αποικιακές φιλοδοξίες, με το  μόχθο και την ανθρώπινη  τραγωδία. Κάποτε ήταν φάρμακο,  πανάκεια  φυλαγμένη σε κλειδωμένα κουτιά από εκείνους που μπορούσαν να την αγοράσουν… Αργότερα έγινε  μια εξωτική, σπάνια, δαπανηρή πολυτέλεια.

Το ελαιόλαδο δεν είναι μόνο σημαντικό για τη διατροφή των ελαιοπαραγωγικών περιοχών, αλλά  είναι και  βασική συνιστώσα της ελληνικής ταυτότητας. Συνδεδεμένο με λαϊκές και θρησκευτικές τελετές,   κατέχει ιδιαίτερη σημασία στα κρίσιμα γεγονότα του κύκλου της ζωής.

Το 1897, τα σπίρτα, το αλάτι, η ζάχαρη και το ελαιόλαδο ανήκαν στο ελληνικό μονοπώλιο. Αλλά η Ελλάδα για να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος όπως της επιβλήθηκε από την  Διεθνό Οικονομικό Έλεγχο, μετά την πτώχευση του 1893 παραχώρησε τα κέρδη των μονοπωλίων και τους δασμούς του λιμανιού του Πειραιά στους πιστωτές της. Οι Έλληνες έζησαν τις συνέπειες αυτής της πτώχευσης και τη σκληρότητα του χρέους μέχρι το 1978.

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά αν η φωτιά, το ελαιόλαδο και το αλάτι θεωρούνται σύμβολα πολιτισμού και η ζάχαρη συμβολίζει την καθαρή  απόλαυση, η επιβολή του ΔΟΕ στα προϊόντα αυτά, φαίνεται σαν το σύμβολο ενός άλματος στο σκοτάδι,  μακριά από την πολιτισμένη ζωή.

Σχολιάστε