Λαϊκές αγορές

Tις προάλλες είδα αυτή τη φωτογραφία αναρτημένη στο Facebook.

1381262_10202277750528181_1360044812_n
Aγκινάρες, φρέσκα κρεμμύδια και πατάτες.
«Η ΕΛΛAΔΑ ΤΟΥ ΜOΧΘΟΥ, 1900-1960. ΣΥΛΛΟΓH ΝIΚΟΥ ΠΟΛIΤΗ», ΕΚΔ. ΡΙΖΑΡΕIΟΥ ΙΔΡYΜΑΤΟΣ-ΙΔΡYΜΑΤΟΣ ΣΤAYΡΟΥ ΝΙAΡΧΟΥ

Πρόκειται για λαϊκή αγορά στο Θησείο εν έτει 1931. Ο θεσμός της λαϊκής είχε μόλις 3 χρόνια ζωής στην Ελλάδα.

Η παγκόσμια κρίση του 1929 είχε αντίκτυπο και στην ελληνική οικονομία αν και με μικρή καθυστέρηση.Το δημόσιο χρέος εκτοξεύθηκε, η δραχμή υπέστη άγριες κερδοσκοπικές επιθέσεις. Ο Βενιζέλος για να καλοπιάσει τους ξένους δανειστές εφάρμοσε σκληρή λιτότητα, απέλυσε δημοσίους υπαλλήλους, εκποίησε τις υποδομές σε ξένες επιχειρήσεις. Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Μάλιστα, για να προλάβει τις απεργίες είχε φροντίσει να ψηφίσει τον Ιούλη του 1929 το νόμο ‘Περί μέτρων προστασίας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών’ ο οποίος είχε στόχο τη δίωξη των κομμουνιστών, των αναρχικών και την καταστολή των συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων. Ναι, είναι ο νόμος που έμεινε στη ιστορία με τον όρο ‘Ιδιώνυμο’.

Οι πολίτες είδαν την αγοραστική τους δύναμη να συρρικνώνεται…. Το 1929, για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ακρίβεια των τροφίμων, ο Βενιζέλος εγκαθίδρυσε το θεσμό της λαϊκής αγοράς στην Αθήνα, τον Πειραιά και την Πάτρα. Έδωσε με αυτό τον τρόπο  στους αγρότες την ευκαιρία να πουλήσουν τα προϊόντα τους στα μεγάλα αστικά κέντρα και στους καταναλωτές τη δυνατότητα να βρουν προϊόντα σε καλύτερες τιμές.
Πλην όμως αντέδρασαν οι άμεσοι θιγόμενοι. Οι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών Αθηνών, Πατρών και Πειραιώς με υπόμνημα τους ζήτησαν από τον Βενιζέλο την κατάργηση των λαϊκών αγορών. Με νεκρωμένα τα καταστήματα τους και αδυνατώντας να ανταγωνιστούν τους απαλλαγμένους από ενοίκια, φόρους και άλλες δαπάνες μεταπράτες, έβλεπαν με πανικό να χάνουν το αγοραστικό τους κοινό εν μέσω κρίσης και μάλιστα από κάποιους οι οποίοι δεν πουλούσαν φθηνότερα ή καλύτερης ποιότητας τρόφιμα.

Στο υπόμνημα αναφέρουν τα μειονεκτήματα των λαϊκών αγορών :

Υποθάλπτουν την νοθεία θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Ο θεσμός ενισχύει την αστυφιλία μιας και οι αγρότες εγκαταλείπουν την καλλιέργεια της γης και συρρέουν στις μεγάλες πόλεις όπου ασχολούνται με τις λαϊκές αγορές και με πρόχειρα και πλανόδια επαγγέλματα.
Καταργούν τους νομοθετημένους θεσμούς περί ορίων εργασίας.

Τρομοκρατημένοι ‘εκ του ενσαρκωμένου ήδη φάσματος της καταστροφής και της πείνης’ ζητούν την κατάργηση των λαϊκών αγορών ή την εβδομαδιαία καθιέρωσή τους σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.  Διαβάσετε το κείμενο… έχει ενδιαφέρον με πόση απελπισία υποδέχτηκαν ένα θεσμό ο οποίος επρόκειτο να γίνει ένα αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής αστικής καθημερινότητας.

173.166.31-5

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s