Μία ξεχασμένη γεύση….

«To λάχανο πρέπει να κοπεί με ένα πολύ κοφτερό  μεταλλικό μαχαίρι και στη συνέχεια να πλυθεί και να στραγγίξει.Κόβουμε μαζί του μια ποσότητα  κόλιανδρου και απήγανου. Μετά περιχύνουμε με οξύμελι και πασπαλίζουμε με μια μικρή ποσότητα ασαφετίδας «.
Αυτή η «συνταγή» του Μνησίθεου (4ος αι. π.Χ.) αναφέρεται από τον Ορειβάσιο, γιατρό του αυτοκράτορα Ιουλιανού (4ος αιώνας μ.Χ.) στο έργο του Συναγωγαί Ιατρικαί, Βιβλίο IV, κεφάλαιο 4, μέρος 1.

Πρόκειται για μια θαυμάσια σαλάτα την οποία έχω φτιάξει πολλές φορές. Το οξύμελι είναι ένα μείγμα από μέλι και ξύδι με γεύση ούτε πολύ έντονη ούτε πολύ γλυκιά. Ωστόσο η ενδιαφέρουσα γεύση προέρχεται από τα μπλε-πράσινα φύλλα του απήγανου (Ruta graveolens), ενός πικρού βότανου με ισχυρή και όχι ακριβώς ευχάριστη μυρωδιά αλλά με ενδιαφέροντα πικρά φύλλα που ταιριάζουν θαυμάσια με το  κρέας, το τυρί και με όξινες ή γλυκόξινες γεύσεις. Ορισμένα πικρά βότανα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στην αρχαία ελληνική κουζίνα έχουν ξεχαστεί σήμερα· ο απήγανος συμπεριλαμβάνεται σ’ αυτά.

Ruta_graveolens_001

Ο απήγανος που συναντιέται στην εξοχή έχει μάλλον απωθητική μυρωδιά.

Οι αρχαίοι Έλληνες τον εκτιμούσαν και ως φάρμακο, ως αντίδοτο σε δηλητήρια αλλά και ως αποτροπαϊκό της μαγείας. Φυσικά όπως όλα τα βότανα με φαρμακευτικές ιδιότητες πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή.

DSCN2844Και ένα φυτό κηπαίου απήγανου το οποίο φύτεψα πριν από 40 περίπου μέρες.

Όταν λοιπόν προσθέτω απήγανο σε συνταγές πάντα βάζω μικρή ποσότητα- εξάλλου η γεύση του είναι πολύ δυνατή- και προειδοποιώ ότι δεν πρέπει να τον φάνε  οι έγκυες διότι έχει εμμηναγωγές και εκτρωτικές ιδιότητες. Επαναλαμβάνω~ προσοχή στην ποσότητα!!

 

 

 

 

english

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s