Φθινοπωρινά πάθη

Aυτή η παλιομοδίτικη συνταγή για μουσταλευριά είναι από τις αγαπημένες μου ρετσέτες. Το άρωμα της αρμπαρόριζας, της κανέλας, η γεύση του άψητου σησαμιού και η δροσιά των φρέσκων καρυδιών δημιουργούν ένα τέτοιο συνδιασμό που μου  φέρνει στο μυαλό μακρινά εξωτικά μέρη.

8 ποτήρια καθαρού, συμπυκνωμένου μούστου
1 ποτήρι  αλεύρι
1 φλιτζάνι χοντροκοπανισμένα φρέσκα καρύδια.
3-4 φρέσκα φύλλα αρμπαρόριζας
σησάμι
κανέλα σε σκόνη

Για να καθαρίσει ο μούστος αρκεί να βάλετε σε ένα υφασμάτινο πουγκί  στάχτη ξύλου ή ασβεστολιθικό χώμα ή ένα κομμάτι ψωμί και να το βυθίσετε στο χυμό σταφυλιού.

Αφήνετε  να πάρει μια βράση σε μέτρια φωτιά αφαιρώντας συνεχώς τους αφρούς.

Χαμηλώνετε τη θερμότητα και σιγοβράζετε για 15 λεπτά.

Βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε να κατασταλάξει ο μούστος κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Την επόμενη μέρα περνάτε το μούστο από λεπτό τούλι και τον χύνετε σε μια καθαρή κατσαρόλα.

Τοποθετείτε σε μέτρια φωτιά και αφήνετε να βράσει. Όσο περισσότερο τον βράζετε τόσο πιο γλυκός γίνεται.

Δοκιμάζετε για να δείτε αν είναι όσο γλυκός θέλετε, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.

Σε ένα μπολ διαλύετε το αλεύρι σε 1 1/2 ποτήρι μούστου. Ανακατεύετε  με τον υπόλοιπο μούστο, προσθέτετε την αρμπαρόριζα και σιγοβράζετε ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να πήξει η μουσταλευριά.

Αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα τα καρύδια, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε σε μπολ ή σε πιατέλες.

Πασπαλίζετε με άφθονο σησάμι και κανέλα και σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα. Η μουσταλευριά διατηρείται στο ψυγείο για μια περίπου εβδομάδα.

 

 

 

 

2 thoughts on “Φθινοπωρινά πάθη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s