Για το κρασί στην αρχαία Ελλάδα και στην Κύπρο

  • ‘Pyrgos bowl’. Το αγγείο προέρχεται από τη νεκρόπολη του Πύργου (Kύπρος) και αποτελεί θαυμάσιο δείγμα της ντόπιας δημιουργίας με σκηνές της καθημερινής ζωής του 2000 π.Χ. Ανάμεσα στις λαβές  υπάρχει μια γυναικεία φιγούρα όρθια μέσα σε μια σκάφη της οποίας η εκροή καταλήγει σε μια άλλη λεκάνη. Εκεί μια άλλη μορφή συλλέγει με μια κανάτα το υγρό.  Σύμφωνα με τον Παύλο Φλουρέντζο, διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Κύπρου, αναπαρίσταται η σκηνή σύνθλιψης των σταφυλιών.
  • Σας έχω και δύο ενδιαφέρουσες μελέτες για το κρασί:

Feasting and the consuming body in Bronze age Crete and Iron age Cyprus των Γιάννη Χαμηλάκη και  Susan Sherratt.  Συζητούν για τη σημασία των εορτών και των κοινωνικών τελετουργιών που αφορούν την κατανάλωση τροφίμων για τη δημιουργία και τη διατήρηση της εξουσίας και της δύναμης. Αναφέρονται διεξοδικά και στην κατανάλωση κρασιού η οποία «μπορεί να λειτουργήσει ως βαρόμετρο για ευρύτερα πρότυπα κατανάλωσης και πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της γιορτής.»

Grape-pressings from northern Greece: the earliest wine in the Aegean? των  Σ. Βαλαμώτη, Μ. Μαγκαφά, Χ. Κουκούλη, Δ. Μαλαμίδου.
Κατάλοιπα απανθρακωμένων άγριων σταφυλιών και σύκων  από τον προϊστορικό οικισμό Φιλίππων «Ντικιλί Τας» αποτελούν την αρχαιότερη μαρτυρία πατημένων σταφυλιών στο Αιγαίο (τέλος 5ης χιλιετίας) Οι συγγραφείς υποθέτουν ότι τα σύκα χρησιμοποιήθηκαν, είτε κατά τη διάρκεια της ζύμωσης ή αργότερα, για να μετριάσουν τη στυφή γεύση του χυμού των άγριων σταφυλιών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s