Θησαυροί της θάλασσας: αχινοί

Καλοκαίρι για τους νησιώτες σημαίνει

αχινοί στο πιάτο

(αν και στην πραγματικότητα οι αχινοί τρώγονται χειμώνα-καλοκαίρι).

Θυμάμαι, όταν ήμουν παιδί, τους θείους μου να φέρνουν κουβάδες γεμάτους αχινούς  και να τους καθαρίζουν αμέσως στην αυλή της γιαγιάς μου για εκείνες τις αχινοσαλάτες που υπήρχαν σχεδόν πάντα στο ψυγείο, όσο γέμιζε το φεγγάρι.

Γιατί οι αχινοί ακολουθούν πιστά την πορεία του μεγέθους του φεγγαριού~ με γεμάτο φεγγάρι είναι κι αυτοί γεμάτοι  αυγά.

Τι κρίμα που απεχθανόμουν βαθύτατα  την ιωδιούχα γεύση τους…

Έπρεπε να γίνω 20  χρονών για να δοκιμάσω αυτό που ξετρέλαινε όλους τους άλλους,

αφού

είχαν προηγηθεί

παραινέσεις σχεδόν δυο δεκαετιών του τύπου: «μα πως μπορείς να μη δοκιμάζεις παιδάκι μου…  μυρίζει θάλασσα!»

εντελώς αντίθετες από αυτές που απευθύνονταν στους υπόλοιπους από τη νεώτερη γενιά της οικογένειας: «μα επιτέλους δεν είναι για χόρταση! Θα ναρκωθείτε κιόλας!»

Εν τω μεταξύ

οι πατούσες μου είχαν ταλαιπωρηθεί επανειλημμένα από τα αγκάθια τους

μιας και  κάποτε  όλα τα  βράχια των ακτών του νομού Χανίων ήταν κατοικίες αχινών.

Η υπερβολική ζήτηση  για τις τουριστικές ταβέρνες και  τους ντόπιους αλλά και  η μόλυνση της θάλασσας κόντεψαν να τους εξαφανίσουν.

(Ποτέ

δεν θα ξεχάσω μια αχινοφαγία -σχεδόν μέχρι τελικής πτώσης- μια νύχτα με πανσέληνο στη Δήλο…

Μετά, βόλτα στην ιερή κορυφή του όρους Κύνθου~

στην ασημένια θάλασσα  αχνοφαίνονταν οι Κυκλάδες.)

Προχθές βρήκα στην αγορά των Αθηνών τα αυγά τους μέσα σε μικρά πανάκριβα βαζάκια.  Πόσες φορές ν’ αγοράσει κανείς 2 κουταλιές της σούπας αυγά αχινών με λίγο από το νερό τους για 15 ευρώ; Όσο μεγάλος και αν είναι ο κόπος που χρειάζεται η συλλογή τους.

Πως μου αρέσουν οι αχινοί: κατευθείαν από το κέλυφος φυσικά, δίπλα στη θάλασσα· πάνω σε μια φετούλα ξεροψημένο ψωμί, με ελάχιστο ελαιόλαδο και 2-3 σταγόνες λεμόνι· μαζί με λαδολέμονο, ως καρύκευμα  μεγάλου ψητού ή βραστού ψαριού· με ζυμαρικά. Αυτή τη φορά απλώθηκαν πάνω σε κοφτό σπιτικό μακαρονάκι μαζί με ψιλοκομμένη φρέσκια ζουμερή ντομάτα και κολοκυθάκια ελάχιστα βρασμένα. Για να ολοκληρωθεί η γεύση, εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο και λεμόνι.

(Είπαμε καλοκαίρι, ευκαιρία να φωτογραφίσετε ωραία καλοκαιρινά φαγητά  και να πάρετε μέρος στον  διαγωνισμό «ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΠΙΑΤΟ», της LG, ο οποίος διενεργείται δια του ιστοτόπου https://www.facebook.com/lifetastesgoodhellas. Μπορείτε να συμμετέχετε μέχρι τις 27 Ιουνίου. Για τους όρους του διαγωνισμού κάνετε κλικ εδώ.)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s