Γλώσσα για τη γλωσσοφαγιά

Γιάννης Τσαρούχης, λεπτομέρεια από το Άνοιξη- Θέρος (Οι 4 εποχές, 1969)

Την Πρωτομαγιά,
φαντάζομαι ότι προσέξατε να μην πατήσετε τα φίδια που ξύπνησαν από το χειμωνιάτικο ύπνο τους.

Και βέβαια δεν ξεχάσατε να βάλετε ένα σκόρδο στο πρωτομαγιάτικο στεφάνι, για να κρατήσει μακριά τα κακά πνεύματα και τους νεκρούς που επιστρέφουν στη γη, ναι;

Ούτε ξεχάσατε να προσθέσετε ένα κλαδάκι ελιάς για να είναι δυνατή η οικογένειά σας, ένα κομμάτι αγκάθι για να καρφώνει τους εχθρούς σας και σιτάρι για να έχετε όλα τα καλά στο σπίτι σας, ε;

Και αν ζούσατε μερικές δεκαετίες πριν, ίσως να φτιάχνατε και ένα ωραιότατο στιφάδο με τη γλώσσα του γουρουνιού που θα είχε σφαχτεί τις παραμονές των Χριστουγέννων. Διαφορετικά μπορεί και να πιστεύατε  πως θα μένατε απροστάτευτοι μπροστά στη δύναμη της γλωσσοφαγιάς.

Αχ αυτός ο Μάης, γεμάτος λουλούδια και προλήψεις!

 

Χοιρινή γλώσσα στιφάδο

η γλώσσα ενός χοίρου, καλά πλυμένη
1 κιλό ολόκληρα κρεμμυδάκια στιφάδο
1 μέτριο κρεμμύδι στο οποίο θα καρφώσετε 4 γαρίφαλα
5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 ξυλάκι κανέλα
2 φύλλα δάφνης
2 κουταλιές της σούπας πάστα ντομάτας
1 φλιτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί
1/2 φλιτζάνι γλυκό κόκκινο κρασί
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
θαλασσινό αλάτι
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο

Βράστε τη γλώσσα σε άφθονο νερό για 10 λεπτά, βγάλτε το δέρμα και κόψτε την σε μικρά κομμάτια.
Χρησιμοποιώντας μια μεγάλη κατσαρόλα, σοτάρετε τα κρεμμυδάκια μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για ένα λεπτό.
Προσθέστε τη γλώσσα, το κρεμμύδι, τα καρυκεύματα, καθώς και τον πελτέ, το κρασί και αρκετό νερό για να καλύψει το φαγητό. Αφήστε να πάρει μερικές βράσεις και στη συνέχεια να σιγοβράζετε μέχρι η γλώσσα γίνει τρυφερή και να δέσει η σάλτσα.
Μερικές φέτες φρεσκοψημένου ψωμιού ταιριάζουν τέλεια με τη νοστιμότατη σάλτσα της.

Mαγιοβότανα  – ένας κύκλος 8 τραγουδιών του Μανώλη Καλομοίρη σε ποιήματα το Κωστή Παλαμά.  Τόκυο 30 Απριλίου, 1987, με τη mezzo-soprano Δάφνη Ευαγγελάτου και  τη  YOMIURI NIPPON SYMPHONY ORCHESTRA υπό τη διεύθυνση του YOSHIKAZU TANAKA

(Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, το μαγιοβότανο ή σαρανταβότανο ήταν το μαγικό προστατευτικό ελιξίριο της Πρωτομαγιάς. Περιείχε 40 είδη βοτάνων και μυριστικών, γάλα, μέλι και αμύγδαλα ή καρύδια.)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s