Σπουργίτια ριζωμένα στο χώμα

Υπάρχουν σπουργιτάκια ριζωμένα στο χώμα;
Έτσι φαίνεται…
Προ καιρού διάβαζα μια ανάρτηση στο twominutesangie για ένα χορταρικό που λέγεται στην Κύπρο σπουργιτάκι. Ρώτησα την Κυριακή Παντελή, Κοινωνική Γεωγράφο με ΜΔΕ στην κατεύθυνση «Γεωργία και Περιβάλλον» και ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον στην Ιστορική Γεωγραφία των Τροφών, των Διατροφικών Συνηθειών και της Διατροφικής Οικολογίας, μήπως το είχε ακουστά  κι αυτή μου είπε πως μάλλον πρόκειται για το στρουθίον ή στρουθούθκι ή τσακρίδκι, όπως ονομάζεται  το φυτό Silene voulgaris (σιληνή) στην Κύπρο.
Πραγματικά ταιριάζει η ονομασία στρουθίον σ’ αυτό το ντελικάτο ζιζάνιο που αφθονεί στα καλλιεργημένα εδάφη, καθώς τα άνθη του μοιάζουν με τα στρουμπουλά κορμάκια σπουργιτιών που κινούνται εδώ κι εκεί.
Στην Ελλάδα έχει διάφορες ονομασίες. Θα το ακούσετε ως στρουθούλα, στρουθόνι, φουσκούδι στη Λήμνο και στη Μάνη, κουκάκι στη Ζάκυνθο, στρουφούλι, στριφ(τ)ούλι, αγριοπάπουλο και κτύπαλο στην Κρήτη.* Όσο για το βοτανολογικό του όνομα το οφείλει στους Σειληνούς, τους χαρωπούς δαίμονες που διασκέδαζαν με τη μουσική τους τον Διόνυσο.
Στην Κύπρο και στη Μάνη τα τρυφερά φύλλα και οι βλαστοί μπαίνουν σε ομελέτες και πίτες, στην Κρήτη γίνονται σφουγγάτα και ανακατεύονται με βραστά ή τσιγαριαστά χόρτα ενώ σε πολλές περιοχές συμπεριλαμβάνονται στα χορταρικά που γεμίζουν τις σαρακοστιανές λαχανόπιτες.
Σ’ εμένα αρέσουν ανακατεμένα μαζί με λίγο σπανάκι, λάπαθα, φρέσκα κρεμμυδάκια, λίγα φύλλα μάραθου και μαγειρεμένα με σουπιές.
Φυσικά προτιμώ τις φρέσκες σουπιές, στις οποίες αφήνω πάντα και ένα μέρος του μελανιού.
Τις καθαρίζω και τις μαγειρεύω με ελαιόλαδο και λίγο ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Μετά από ένα δεκάλεπτο τους ρίχνω λίγο μυρωδάτο κόκκινο κρασί και συνεχίζω το μαγείρεμα.  Όταν είναι σχεδόν έτοιμες προσθέτω τα χορταρικά, καθαρισμένα και κομμένα σε μεγάλα κομμάτια. Μαγειρεύω μέχρι να είναι όλα έτοιμα. Αν χρειαστεί νερό προσθέτω, και στα ενδιάμεσα δοκιμάζω μήπως χρειάζεται αλάτι.
Ο άλλος τρόπος είναι να γίνουν τα χορταρικά γέμιση για τις σουπιές. Σ’ αυτή την περίπτωση τα κόβω πιο φίνα και προσθέτω κουκουνάρια ή όποιο ανάλατο ξηρό καρπό έχω στο σπίτι.
Δεν σας δίνω δοσολογίες, εμπιστευτείτε το γούστο σας.
Εδώ θα βρείτε μια κυπριακή συνταγή για «πουρέκκια με στρουθούθκια».
Και μια προειδοποίηση: καλό είναι να μη μαζεύτε τα στρουθία όταν είναι ανθισμένα γιατί τότε δηλητηριάζουν.
* Πληροφορίες για τις ονομασίες:  Φυτολογικό Λεξικό του Γεννάδιου,  σελ. 872 και Η άγρια βρώσιμη χλωρίδα της Κρήτης του Κλ. Σταυριδάκη, σελ. 121.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s