Mια πίτα για τον καινούριο χρόνο

Στη λαϊκή παράδοση η βασιλόπιτα είναι ένα πανίσχυρο ευετηριακό σύμβολο και  μαντικό μέσο. Αν και σήμερα φαίνεται να έχει επικρατήσει η βασιλόπιτα που έχει τη μορφή του κέικ, ωστόσο υπάρχουν αρκετές νοικοκυρές που φτιάχνουν βασιλόπιτες αλμυρές ή γλυκές ή ψωμένιες ακολουθώντας συνταγές που έχουν περάσει από τη μάνα στην κόρη.

Παρακολουθείστε το video για να δείτε πως φτιάχνουν και διακοσμούν  τη βασιλόπιτα στην περιοχή του Βαρνάβα Αττικής. Είναι ουσιαστικά ένα ψωμί, αλλά τι ψωμί! Κουβαλά πάνω του όλες τις ελπίδες και τις επιθυμίες για μια καλή χρονιά.

Βασιλόπιτα ή Βασίλα από τον Βαρνάβα

2 κιλά αλεύρι

4 φακελάκια ξερή μαγιά

αλάτι

νερό

Κοσκινίστε το αλεύρι σε μια μεγάλη λεκάνη, προσθέστε το αλάτι, ανακατέψτε και κάντε ένα πηγαδάκι στο κέντρο. Ρίξτε μέσα τη μαγιά, την οποία θα έχετε διαλύσει σε άφθονο ζεστό νερό. Ζυμώστε για 15 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέστε νερό ή αλεύρι. Τοποθετείστε την πίττα σας σε ένα ταψί. Αν θέλετε τη χωρίζετε σε δυο μικρότερες. Σκεπάστε και αφήστε να ανεβεί για 2 ώρες.
Εν τω μεταξύ φτιάξτε λίγη ζύμη ακόμη με αλεύρι, αλάτι και νερό (χωρίς μαγιά).
Με ένα μαχαίρι φτιάξτε τα σύμβολα που εύχονται αφθονία, ευμερία, προστασία και τύχη για την καινούρια χρονιά: ένα σταυρό για το κέντρο της πίτας, δέντρα, ζώα, το σπίτι και το χέρι της Παναγιάς που σταματά τα κακά .
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο (200° C) μέχρι η πίτα σας να ψηθεί καλά και ν’ αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα. Βγάλτε την από το ταψί και αφήστε την πάνω σε μια σχάρα, μέχρι να κρυώσει εντελώς.
Καλή χρονιά λοιπόν, και το 2012 να γίνουν πραγματικότητα όλες οι επιθυμίες  που φωλιάζουν στην καρδιάς σας.
For English, click here

8 σκέψεις σχετικά με το “Mια πίτα για τον καινούριο χρόνο

Σχολιάστε