Γλυκοκολοκύθα

Kολοκύθες!!

Στρογγυλές, μακρόστενες, βιολόσχημες, κίτρινες, πορτοκαλί, κιτρινοπράσινες, πράσινες  με αυλακωτή ή λεία επιφάνεια, τεράστιες ή μικρούλες. Ανάμεσά τους αυτές που ο Πλίνιος αποκαλούσε λαγηνοφόρους γιατί μοιάζουν με λαγήνι. Ναι, αυτές είναι που είχαν όλα τα παλιά αγροτικά νοικοκυριά για να μεταφέρουν νερό.

Τρελλαίνομαι για κολοκύθες και είναι κρίμα που δεν τους δίνουμε τη σημασία που τους αξίζει.  Το παράδοξο είναι ότι υπάρχουν αρκετές συνταγές τους στην Ελλάδα  αλλά συνήθως η κάθε περιοχή αγνοεί πως μαγειρεύονται αλλού.

Έχουμε και λέμε λοιπόν: Κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες , τις αλατίζουμε, τις αλευρώνουμε και τις τηγανίζουμε. Αν δεν τις αλατίσουμε, τις τηγανίζουμε και  τις σερβίρουμε πασπαλισμένες με κανέλα και λίγη ζάχαρη. Αν τρίψουμε την σάρκα της στον τρίφτη μπορούμε να την ανακατέψουμε με λίγη φρέσκια μυζήθρα ή φρέσκο ανθότυρο και λίγο δυόσμο και να κάνουμε καλιτσούνια ή κολοκύθα, μια πολύ νόστιμη πίτα που φτιάχνουν στα Χανιά. Μαζί με τριμμένο κρεμμύδι και δυόσμο γίνονται ωραιότατοι κεφτέδες (Ανάφη). Παλιότερα στη Κάλυμνο ανακάτευαν και τριμμένη κολοκύθα στη γέμιση ρυζιού των φυλλένιων σαρακοστιανών ντολμάδων. Μαγειρεύεται με τραχανά (Πελοπόννησος) ή ξινόχοντρο (Κρήτη). Φυσικά παίρνει μέρος σε ένα από τα σπουδαία στιφάδα της φτωχικής αγροτικής κουζίνας, μαζί με κάστανα ή πατάτες ή μανιτάρια ή όλα μαζί. Χωρίς κρέας, εννοείται.  Ψήνεται στο φούρνο… λίγο θαλασσινό αλάτι και λίγο πιπέρι αρκούν. Και γίνεται ένα από τα αγαπημένα μου σαβόρο.

Λόγω γεύσης προσφέρεται για γλυκές δημιουργίες: γλυκά του κουταλιού (εδώ ανήκει και το κουφέτο της Μήλου), ρετσέλια, σαραγλί και πίττες γυμνές ή με φύλλο και άφθονους – συνήθως- ξηρούς καρπούς. Ανάμεσα τους ξεχωρίζω  μια πίττα από την Πελοπόννησο της οποίας η γέμιση εκτός από γλυκοκολοκύθα έχει και λίγο σπανάκι, λίγο μέλι, καρύδια και κανέλα.

Θα ήθελα λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας δυο  συνταγές που τις φτιάχνω τον τελευταίο καιρό και μου αρέσουν πολύ.

Η πρώτη είναι μια μικρή διασκευή σε μια πρόταση του Γιάννη Αποστολάκη,  του αξιόλογου και ευγενικού σεφ του MΑΙCh. Στο site του θα βρείτε μερικές συνταγές ακόμη.

Γαύρος με ψητή κολοκύθα

1/2 κ. γαύρος , χωρίς κεφάλι και κεντρικό κόκκαλο, πλυμένος και σουρωμένος

Χυμός 2 λεμονιών ή όσο νομίζετε.

1 κ.σ. ξίδι

Θαλασσινό αλάτι

Μαύρο πιπέρι

 Παρθένο ελαιόλαδο

300 γρ. κολοκύθα

Ρίχνετε στον γαύρο άφθονο λεμόνι  και τον αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα. Καθαρίζετε και κόβετε την κολοκύθα σε μακρόστενες φέτες, τις οποίες ψήνετε στο φούρνο. Ταυτόχρονα ψήνετε τον γαύρο σε ένα λαδωμένο ταψάκι, αφού φροντίσετε να τον σουρώσετε από τα υγρά του και να τον αλατίσετε.

Αραδιάζετε τον γαύρο πάνω σε φέτες κολοκύθας,  ραντίζετε με ελαιόλαδο και ξίδι, πιπερώνετε και σερβίρετε.

Η δεύτερη συνταγή είναι μια ιδέα που μου δημιουργήθηκε όταν είδα την μπουγάτσα γλυκοκολοκύθας της Δήμητρας Λάμπρου. Πολύ κοντά στο σπίτι μου βρίσκεται ένα μέτριο ζαχαροπλαστείο το οποίο όμως φτιάχνει πολύ νόστιμα τρίγωνα Πανοράματος. Τα δε τραγανά, φυλλένια τρίγωνα τα πουλά και ξεχωριστά, χωρίς την κρέμα τους.  Σκέφτηκα λοιπόν γιατί να μην τα γεμίσω με μια κρέμα γλυκοκολοκύθας; Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό.

Τρίγωνα γεμισμένα με κρέμα γλυκοκολοκύθας

7 τρίγωνα (συνταγή μπορείτε να βρείτε εδώ)

3 1/2 φλ. γάλα

1 φλ. κολοκύθα βρασμένη, σουρωμένη και περασμένη στο blender

7-8 κ.σ. corn flour (εξαρτάται από το πόσο υγρή είναι η κολοκύθα)

κάπως λιγότερο από 1/2 φλ. ζάχαρη

(προσθαφαιρέστε ζάχαρη ανάλογα με το πόσο γλυκά είναι τα τρίγωνα)

ένα φασόλι βανίλιας χαραγμένο, ή σκόνη βανίλιας

1 μπαστούνι κανέλας

4-5 καβουρντισμένα αμύγδαλα για κάθε τρίγωνο.

Βάζετε σε κατσαρόλα ένα φλυτζάνι γάλα με τη βανίλια και ζεσταίνετε. Πριν αρχίσει να βράζει το αποσύρετε από τη φωτιά.

Βάζετε σε κατσαρόλα την κολοκύθα μαζί με 1 φλ. γάλα. Αφήνετε να πάρουν μια βράση (προσέξτε μην κολλήσουν στον πάτο της κατσαρόλας). Αποσύρετε από τη φωτιά και μόλις κρυώσουν τα περνάτε στο blender. Η κολοκύθα πρέπει να γίνει αλοιφή, να μην αφήνει ίνες στην κρέμα.

Ανακατατεύετε το corn flour με τη ζάχαρη και προσθέτετε 1 φλ. γάλα. Ανακατεύτετε καλά με ένα σύρμα και προσθέτετε το υπόλοιπο γάλα, το γάλα που έχει αρωματισθεί με τη βανίλια, τη γλυκοκολοκύθα και την κανέλα.

Βράζετε την κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις μισοπήξει μεταφέρετε τη μισή ποσότητα σε ένα μπολ. Αυτή θα είναι η σάλτσα σας. Συνεχίζετε να βράζετε την υπόλοιπη κρέμα μέχρι να πήξει κανονικά. Αποσύρετε από τη φωτιά, αφαιρείτε την κανέλα και αφήνετε να κρυώσει.

Όταν κρυώσει, και με τη βοήθεια ενός κορνέ ζαχαροπλαστικής, γεμίζετε τα τρίγωνα. Στο στόμιο τους καρφώνετε τα αμύγδαλα.

Σερβίρετε τα τρίγωνα  ακουμπισμένα πάνω στη σάλτσα κολοκύθας.

Με το  κομμάτι κολοκύθας που μου περίσσεψε θα φτιάξω μια ωραία τάρτα για το Bazaar  2011 των Δρόμων της Ζωής.

 

Για τις υπόλοιπες λιχουδιές που θα ετοιμάσω γι’ αυτό το σπουδαίο  bazaar θα σας μιλήσω άλλη φορά. Να έχετε μόνο στο μυαλό σας ότι τα έσοδα του και – πάνω απ’ όλα- η εθελοντική προσφορά των ανθρώπων των Δρόμων της Ζωής κάνουν πιο φωτεινή τη ζωή παιδιών, εφήβων και οικογενειών κοινωνικά περιθωριοποιημένων.

Να είστε λοιπόν όλοι εκεί, 10 και 11 Δεκεμβρίου (από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ). Φέτος θα γίνει  στο 87ο διαπολιτισμικό σχολείο , Ορφέως 58, ΓΚΑΖΙ, Σταθμός Μετρό Κεραμεικός –έξοδος από Κωνσταντινουπόλεως.

Για την μπουγάτσα αλλά και για γαλακτομπούρεκο με κρέμα κολοκύθας μπορείτε να διαβάσετε στο post της Μαρίας Βεριβάκη.

Μη ξεχνάτε ότι χωρίς κολοκύθα δεν υπάρχει πασατέμπος. Και για τα δυο μπορείτε να διαβάσετε πολλά και ενδιαφέροντα  εδώ.

One thought on “Γλυκοκολοκύθα

  1. Καλησπέρα Μαριάννα, αυτή την έγχρωμη κολοκύθα την ανακάλυψα στην Αθήνα, στα μέρη μου έχουμε μια σχεδόν κίτρινου χρώματος κολοκύθα και φτιάχνουμε με αυτή υπέροχες πίτες κάποιες από αυτές έχω στη σελίδα μας.
    Με την «κόκκινη» όπως τη λένε στη λαϊκή φτιάχνω μια τάρτα που θα είναι και στο μπαζάρ.
    Σε περιμένω να τα πούμε από κοντά.
    Αν θέλεις κάτι το τηλέφωνο το έχεις μη διστάσεις να πάρεις.
    Ευχαριστώ πολύ.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s