1ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Να λοιπόν το πρόγραμμα του 1ου από τα Συμπόσια Ελληνικής Γαστρονομίας, που θα γίνει στα Καράνου του Δήμου Πλατανιά (Νομός Χανίων) στις 16 και 17 Ιουλίου. Το θέμα του, Κρητική Κουζίνα: Ιστορία, Εξέλιξη, Ερωτηματικά και Απαντήσεις (;).

Μετά το Συμπόσιο θα σας έχω πολλά νέα και φωτογραφίες… Εντωμεταξύ μια μικρή γεύση από την εκπληκτική φύση που περιβάλλει το χωριό το οποίο θα φιλοξενήσει το συνέδριο.

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

9.30-10.00 Σύντομοι χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο του Πλατανιά και τους διοργανωτές Μαριάνα Καβρουλάκη και Σταυρούλα Μαρκουλάκη, πρόεδρο της ΙΛΑΕΚ.

Α΄ Συνεδρία Πρόεδρος: Κώστας Μουτζούρης

10:00 Η σημασία της αρχαιολογικής μελέτης της χλωρίδας και της πανίδας στον Ελλαδικό χώρο, για μία πλήρη μελέτη της αρχαίας διατροφής.
Ανάγια Σαρπάκη Δρ., Αρχαιολόγος / Αρχαιοβοτανολόγος & Μέλπω Σκουλά Δρ., Βιολόγος / Βοτανολόγος, Πάρκο Χλωρίδας και Πανίδας, Πολυτεχνείο Κρήτης

10:20 Γεύσεις από σπόρους στην προϊστορική Ελλάδα: αναζητώντας συνέχειες και ασυνέχειες μέσα από τα αρχαιοβοτανικά δεδομένα.
Σουλτάνα Μαρία Βαλαμώτη, Aρχαιολόγος / Επίκουρη καθηγήτρια, ΑΠΘ

10:40 “Λουκούλλεια γεύματα” μέσα από τα ψηφιδωτά της αρχαίας Κισάμου.
Σταυρούλα Μαρκουλάκη, Aρχαιολόγος

11:00 Συζήτηση

11:20 Βρώσιμα Αγριόχορτα στην Ενετοκρατούμενη Κρήτη (Παρουσίαση πόστερ)
Κυριακή Παντελή, Koινωνική Γεωγράφος

11:40 Διάλειμμα

Β΄ Συνεδρία Πρόεδρος: Σταυρούλα Μαρκουλάκη

12:00 Βοτανική Ποικιλότητα της Κρητικής Διατροφής.
Μέλπω Σκουλά, Σκουλά Δρ., Βιολόγος / Βοτανολόγος- Ανάγια Σαρπάκη, Δρ., Αρχαιολόγος / Αρχαιοβοτανολόγος, Πάρκο Χλωρίδας και Πανίδας, Πολυτεχνείο Κρήτης- Costanza Dal Cin D’Agata, Βιολόγος, Πάρκο Χλωρίδας και Πανίδας, Πολυτεχνείο Κρήτης

12:20 Τα άγρια χόρτα στην «Κρητική δίαιτα» .
Κώστας Οικονομάκης Δρ., Γεωπόνος / τέως Τακτικός Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ

12:40 Δέκα Εδώδιμα Αυτοφυή Χόρτα και η Συμμετοχή τους στο Διαιτολόγιο των Κατοίκων της Ανατολικής Κρήτης Σήμερα.
Αντωνία Ψαρουδάκη, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα φυτικής Παραγωγής, Εργαστήριο Γεωργικού Πειραματισμού και Βελτίωσης Φυτών / Τεχνολογικό Ίδρυμα Κρήτης, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας (ομιλίτρια) – Πέτρος Δημητροπουλάκης, Τεχνολογικό Ίδρυμα Κρήτης, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας – Θεοφάνης Κωνσταντινίδης, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Βιολογίας, Τομέας Οικολογίας & Ταξινομικής Ανδρέας Κατσιώτης , Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα φυτικής Παραγωγής, Εργαστήριο Γεωργικού Πειραματισμού και Βελτίωσης Φυτών Γεώργιος Σκαράκης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα φυτικής Παραγωγής, Εργαστήριο Γεωργικού Πειραματισμού και Βελτίωσης Φυτών

13:00 «Laban, jameed, kishk, and more: yoghurt and yoghurt-based products in the Levant».
Carol Palmer, Εθνοβοτανολόγος / Διευθύντρια του Βρετανικού Ινστιτούτου στο Αμμάν

Συζήτηση

Γ΄ Συνεδρία Πρόεδρος: Ανάγια Σαρπάκη

18:00 The Cretan diet on the edge of nutritional epidemiology since the 1950s. Are there more secrets to reveal?
Aντωνία Λήδα Ματάλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ανθρωπολογίας της Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

18:20 Dietary Change in Crete.
Τουρλούκη Ελένη, Διατροφολόγος Δημόσιας Υγείας- Χρήστος Λιονής, Φωτεινή Αθανασίου, Ευαγγελία Λαδουκάκη, Μαρία Αντωνοπούλου, Ιωάννα Τσιλιγιάννη, Νίκος Τσακουντάκης, Κορνηλία Μακρή, Δημοσθένης Παναγιωτάκος.

18: 40 Η Κρητική Διατροφή και η Θέση της Διατροφικής Αγωγής στην Πρόληψη της Παιδικής Παχυσαρκίας.
Ιωάννα Πετράκη, Διαιτολόγος/ Διατροφολόγος

19:00 Συζήτηση

Κέρασμα

20:45 Δείπνο

Κυριακή 17 Ιουλίου

Πρωϊνός περίπατος και επίδειξη παρασκευής τοπικού προϊόντος

Δ΄ Συνεδρία Πρόεδρος: Kατερίνα Τζανακάκη

17:20 «The myth of Cretan cuisine in Anatolia».
Füsun Ertug, Ph.D Αρχαιολόγος / Αρχαιοβοτανολόγος

17:40 Η ανταλλαγή και η Κρητική κουζίνα ζουν στη Σμύρνη.
Οzlem Yaşayanlar, Μεταφράστρια/ food-blogger

18: 00Kρητική κουζίνα, αναμνήσεις και ταυτότητα- μερικές παρατηρήσεις από μια Κρητικιά food blogger”.
Mαρία Βεριβάκη, καθηγήτρια Αγγλικών ΜΑΙΧ / food blogger

18:20 Τα ριζίτικα και η Κρητική Διατροφή (Το ριζίτικο ως 5ο συστατικό της Κρητικής διατροφής.
Aντώνης Μαυριδάκης , Δρ. Ψυχίατρος / Προέδρος-Ινστιτούτου Μεσογειακής Κρητικής Διατροφής και Υγείας

18:40 Συζήτηση

Ε΄ Συνεδρία Πρόεδρος: Jennifer Moody

19:00 Κρητική Αμπελος: Ένας απο τους αρχαιότερους αμπελώνες.
Aντώνης Ντουράκης. οινοποιός / Πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών Δυτικής Κρήτης

19: 20 Μετασχηματισμοί και αναθεωρήσεις του ρόλου του κρασιού στο Νεοελληνικό τραπέζι.
Αλέξανδρος Σακκάς, Συγγραφέας / Οινοκριτικός / Εκπαιδευτής κρασιού

19:40 Ένας βασιλιάς από κουρέλια και μπαλώματα.
Μαίρη Φραγκάκη, Επιχειρηματίας Εναλλακτικού Τουρισμού

20:00 Συζήτηση

20:20 Αποτίμηση των εργασιών του συνεδρίου από την Jennifer Moody, Dr. Aρχαιολόγο και τη Μαριάνα Καβρουλάκη, ανεξάρτητη ερευνήτρια της Ιστορίας της Διατροφής και συνδιοργανώτρια του Συμποσίου.

Πέρας των εργασιών του Συμποσίου

21:00 Δείπνο

2 thoughts on “1ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s