Η ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

Το κοινωνικό διήγημα της Έλλης Αλεξίου που έχει τίτλο «Μυρονιό! Μυρονιό!»  εξακολουθεί να μου προκαλεί συγκίνηση κάθε φορά που το διαβάζω. Παραθέτω μερικά αποσπάσματά του αν και αξίζει να το απολαύσετε όλο… Είναι ένα μικρό διήγημα για ένα παιδί, ένα κομμάτι καρυδόπιτα και  μια μάνα στερημένη, μαζεμένη, πνιγμένη στις έγνοιες του σπιτιού.  Στην ουσία όμως είναι ένα διήγημα για τη φωνή της μάνας που «… καταπραΰνει σα μελωδία εξαίσια, που κάποτε ακούσαμε και μας συγκλόνισε κι όσες φορές ξαναφτάσει στην ακοή, ούτε συνηθίζεται· ούτε παλιώνει· μόνο συγκλονίζει».

Ιδού λοιπόν,

«Κι απάνω στη χαρά του κουτσού, ακούστηκε μεσα στην οχλοβοή και στη φασαρία της αυλής μια φωνή. Ξεχώριζε γιατί ήταν μελένια και ζαχαρένια.

– Μυρονιό! Μυρονιό!

-Μυρονιό! Μυρονιο!

Το φώναξε η μάνα του από την πόρτα της αυλής.

[……]

Σάστισε το παιδί. Πολύ παράξενο του φάνηκε να δει τη μάνα στην πόρτα να του φωνάζει. Καθώς πήγε κοντά της, εκείνη το πήρε από το χέρι και το ‘μπασε δίπλα στο σπίτι τους. ΄Υστερα όλο κρατώντας το, άνοιξε την μισοσκότεινη αποθηκούλα, το’ βαλε να καθίσει σ’ ένα σακί και εκεί του ‘φερε μυστικά ένα κομμάτι καρυδόπιτα. Πάντα έτρωγε την καρυδόπιτα με πολύ όρεξη, μόνο πως πολύ σπάνια του τύχαινε. -Κάτσε αυτού, του είπε σιγά σιγά, και φάε την με την υπομονή σου. Μη σε δούνε οι άλλοι, γιατί δεν έχω να τους δώσω. Άμα τη φας φεύγεις πάλι και ξαναπάς στην αυλή.

[…..]

Ποιός ξέρει πόσα θα σκαρφίστηκε, από πόσους του σπιτιού θα ζήτησε δεκάρα τη δεκάρα, ως να μαζέψει τα λεπτά για το κομμάτι την καρυδόπιτα, και ποιόν θα βρήκε ύστερα να πάει μυστικά να της την αγοράσει… δύσκολο σχέδιο για κείνη τη μάνα.

Άμα το παιδί βγήκε από τη σκοτεινή αποθηκούλα, σαν να ‘βγαινε από το μυστηριακό χώρο της ευδαιμονίας.»

(΄Ελλη Αλεξίου, Και υπέρ των Ζώντων, Εκδόσεις Καστανιώτη)

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

Για την πίτα

2 αβγά

1 φλ. ζάχαρη

2 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

½ φλ. βούτυρο

1 φλ. χοντροκοπανισμένα καρύδια

1 φλ. γάλα

λίγη κανέλα

1 βανίλια

Σιρόπι:

1 φλ. ζάχαρη

1 φλ. νερό

λίγη φλούδα λεμονιού

  1. Φτιάχνουμε το σιρόπι και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  2. Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το βούτυρο, χτυπάμε ξανά και προσθέτουμε το γάλα, τη βανίλια και την κανέλα. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το αλεύρι και τα καρύδια.
  3. Ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί.
  4. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 35 περίπου λεπτά.
  5. Όπως βγάζουμε την καρυδόπιτα ζεστή από το φούρνο την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.

Μπορείτε να διαβάσετε το post και στο  www.eatcrete.com

UPDATE: Αν δεν σας αρέσουν οι πολύ γλυκές γεύσεις, όπως δεν αρέσουν και σε μένα, μπορείτε να βάλετε λιγότερη ζάχαρη στο μίγμα.

6 σκέψεις σχετικά με το “Η ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

  1. Ωραία καρυδόπιτα. Μου αρέσει που έχει λίγα αυγά . Ό,τι πρέπει με βανίλια ή καϊμάκι παγωτό από τώρα και μετά!
    Όσο για το απόσπασμα… νοσταλγικό και τρυφερό και γλυκό σαν τα σιρόπια σου 🙂

    Μου αρέσει!

  2. Πραγματικά, οι περισσότερες συνταγές για καρυδόπιτα έχουν πολλά αυγά. Και ναι, με παγωτό συνδυάζεται υπέροχα, όπως και με καλής ποιότητας πικρή σοκολάτα.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε