ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ;

Σημαίνει μια κουζίνα που στηρίζεται στο λάδι και στις ελιές, στα όσπρια, στο παξιμάδι, στα λαχανικά και στα χόρτα, στο τυρί; Που έχει λίγο κρέας, για τις γιορτές; Που χρησιμοποιεί ό,τι παράγει η γη της Κρήτης- και είναι τόσα αυτά που παράγει- κι ό,τι ζει στις θάλασσες και στα βουνά της;
Που βασίζεται, δηλαδή, σε τοπικά και εποχιακά προϊόντα;
Κυρίως, σημαίνει μια κουζίνα με γεύσεις λιτές, σαφείς και «αυθεντικές», μια κουζίνα που χαρακτηρίζεται από μια θαυμαστή συνέχεια από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα; Κι αυτή η συνέχεια έχει καθοριστεί από τη γεωγραφία του νησιού;

Στην πραγματικότητα όμως η κουζίνα ενός τόπου είναι κάτι πολύ περισσότερο από υλικά… Έχει να κάνει με συμπεριφορές στο τραπέζι, με την κουλτούρα του φαγητού και με επιλογές που διαμορφώνονται κι από άλλους παράγοντες, εκτός από τις διαθέσιμες πρώτες ύλες.
Η ελιά, για παράδειγμα, μπορεί να καλλιεργείται στην Κρήτη από τα Μινωϊκά χρόνια αλλά για ένα μεγάλο διάστημα οι Κρητικοί κάθε άλλο παρά κατανάλωναν άφθονο λάδι κι ελιές……..

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

 

Advertisements

3 thoughts on “ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s