ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΕΝΔΕΕΙΣ, ΤΟΥΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ

«Ο μακρύτερος δρόμος

είναι

ο δρόμος προς τον άλλον»

(Μισέλ Φάις)

 

Οι μισοί Έλληνες φοβούνται ότι μπορεί να βρεθούν ένα  πρωί στο δρόμο από ένα τυχαίο γεγονός.

 

Είναι 13 Δεκεμβρίου και θα μπορούσα να πω ότι επιτέλους ο χειμώνας είναι εδώ. Τέρμα η ζέστη και τα κουνούπια, τέρμα τα καλοκαιρινά παπούτσια και τα κοντομάνικα.  Κι όμως, ζώντας σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά και με την τιμή του πετρελαίου στα ύψη, ο χειμώνας προβλέπεται  δυσβάστακτος για πολλούς συμπολίτες μας.
Σήμερα, το ένα τρίτο των Ελλήνων ζει με λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα.  Ακόμα χειρότερα, πολλοί δεν έχουν ούτε που την κεφαλή κλίναι.

Σύμφωνα με την έρευνα της FEANTSA (European Federation of National Organisations working with the Homeless) ο αριθμός των αστέγων στην Αθήνα φτάνει τους 11.000. Από αυτούς οι 3.000 είναι  Έλληνες και οι 8.000 αλλοδαποί. Φυσικά μια από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι η αλλαγή της ταυτότητας των αστέγων. Στο παρελθόν ήταν κυρίως αλκοολικοί, ναρκομανείς ή άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας. Σήμερα είναι μετανάστες, ηλικωμένοι και άνθρωποι που καταστράφηκαν οικονομικά. Και οι αριθμοί θα μεγαλώσουν καθώς περιμένουμε ότι μέσα στο 2011   θα χάσουν τη δουλειά τους 1.500.00 Έλληνες.

Σε αυτούς τους οδυνηρούς καιρούς ας μη  ξεχάσουμε αυτούς τους ανθρώπους που βρέθηκαν στο τελευταίο σκαλοπάτι. Αντί να νιώθουμε- στην καλύτερη περίπτωση- οίκτο,  εμείς που ζούμε σε ένα προσωρινά ασφαλές προσωπικό σύμπαν ας βοηθήσουμε με πράξεις.

Πως;

Ερχόμενοι σε επαφή με οργανώσεις που βοηθούν τους  αστέγους.

Προσφέροντας εθελοντική εργασία στα συσσίτια των αστέγων.

Δωρίζοντας τα ρούχα που δεν χρησιμοποιούμε πιά. Ό,τι δεν χρειαζόμαστε εμείς είναι πολύτιμο για κάποιους άλλους.

Δωρίζοντας τα παλιά παιχνίδια των παιδιών μας. Το καινούριο πρόσωπο του άστεγου περιλαμβάνει παιδιά μεταναστών, οικογενειών χτυπημένων από την κρίση και μητέρων που  δεν έχουν χρήματα για στέγη.  Μερικά παιχνίδια θα κάνουν τη ζωή τους καλύτερη.

Προσφέροντας σ’ ένα άστεγο μια τυρόπιτα, ένα σνακ  ή δίνοντας στον άστεγο της γειτονιάς μας  μια μερίδα ζεστό φαγητό από αυτό που μαγειρέψαμε…. είναι μικρά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε χωρίς να   μας ρίξουν έξω οικονομικά.

Οι άστεγοι δεν χρειάζονται τον οίκτο μας αλλά τη συμπόνια, την αγάπη μας και τη συμπαράστασή μας.

 

Η ΣΟΥΠΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ

chickenchondrossoup

Ο ξινόχοντρος παρασκευάζεται με χοντροκοπανισμένο σιτάρι και ξινισμένο κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα.  Είναι τροφή πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνες και φυτικές ίνες.

 

 

1 ολόκληρο κοτόπουλο

4 καρότα, καθαρισμένα, πλυμένα και τριμμένα

1 φλ. ρύζι

3/4 φλ. ξινόχοντρος ( ή τραχανάς)

αλάτι και μαύρο πιπέρι

χυμός λεμονιού

1 φλ. στραγγιστό γιαούρτι

Βάζετε το κοτόπουλο σε μία χύτρα, σκεπάζετε το με νερό και αφήνετε  να βράσει. Μετά από 10 λεπτό ξαφρίζετε, προσθέτετε τα καρότα, αλατίζετε, μειώνετε την θερμοκρασία και αφήνετε  να μαγειρευτεί καλά.

Βγάζετε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα, κόβετε σε μερίδες, τακτοποιείτε σε μια πιατέλα, ραντίζετε με λεμόνι και πασπαλίζετε με πιπέρι.

Σουρώνετε το ζωμό και μεταφέρετε σε μια καθαρή κατσαρόλα. Μόλις πάρει μια βράση προσθέτετε το ρύζι και αλατίζετε. Όταν το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο σπάτε  με τα δάκτυλα σας τον ξινόχοντρο και τον ρίχνετε στη σούπα. Μόλις μαγειρευτεί αποσύρετε τη σούπα από τη φωτιά, χτυπάτε το γιαούρτι με τον αυγοδάρτη, το ρίχνετε στη σούπα και την ξαναβάζετε στο μάτι της κουζίνας, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για 1 λεπτό. Σερβίρετε.

 

 

 

 

Μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που προσφέρουν στους άστεγους των Αθηνών τροφή. Ορισμένες προσφέρουν και στέγη.

Κέντρο Υποδοχής Αστέγων Δήμου Αθήνας

Kλίμακα. Για λεπτομέρειες τηλεφωνείστε στο 210 341 7160.

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

Caritas Athens Refugee Soup Kitchen

First Baptist Church

 

 

 

 

 

3 σκέψεις σχετικά με το “ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΕΝΔΕΕΙΣ, ΤΟΥΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ

  1. Πολύ καλή ιδέα (και συνταγή) Μαριάννα.
    Θα οργανώσω και εγώ μιά βραδυά, προσφέροντας ένα κατσικάκι δικής μου παραγωγής + όλα τα υπόλοιπα, για αυτούς που χρειάζονται την βοήθεια μας εδώ στο Ρέθυμνο. Είναι καιρός να δείξουμε την αγάπη μας και τη συμπαράστασή μας στους συνανθρώπους μας.
    Φιλικά
    Γιάννης

    Μου αρέσει!

    1. Οι οικονομικές κρίσεις ή μας κάνουν θηρία ή μας ευαισθητοποιούν στον πόνο αυτών που είναι φτωχότεροι από εμάς. Στο χέρι μας είναι να δείξουμε ότι είμαστε άνθρωποι και όχι θηρία.

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε