ΕΔΩΔΙΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΕΔΩΔΙΜΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ και AΛΛΑ

H Eδώδιμη Ιστορία  είναι ένα project που περιστρέφεται γύρω από την αναπαραγωγή ή/ και ερμηνεία γευμάτων και συνταγών από διάφορες ιστορικές περιόδους. Οι τρεις πρώτες εκδηλώσεις έγιναν στον Όμιλο Πολιτισμού «Εύμαρο»  (Φωκίδος 26, Αθήνα, 11526 Αμπελόκηποι, evmarosart@gmail.com , τηλ/tel: 210 6207824)  και προσπάθησαν να αναβιώσουν γεύσεις από τα πολυτελή δείπνα των ελληνιστικών χρόνων (19/11/2010), από τα τραπέζια των φτωχών και των πλουσίων της εποχής των Κομνηνών (15/01/2011) και από τα τραπέζια των εύπορων κοτζαμπάσηδων αλλά και των αστών της Σύρου κατά την Οθωμανική κυριαρχία της Ελλάδας (4/05/2011).
Για το ελληνιστικό δείπνο κάντε κλικ εδώ και για το βυζαντινό δείπνο εδώ.

Εδώδιμες  Iστορίες: Το φαγητό ως σύμβολο, ως μεταφορά και  αλληγορία.

α) Το φαγητό διηγείται την ιστορία  της ελληνικής ταπητουργίας: Οργανώθηκαν 4 δείπνα για  15 άτομα το καθένα, μέσω των οποίων εξιστορήθηκε η ελληνική παραγωγή χαλιών. Τα  δείπνα έγιναν σε σύγχρονα σπίτια στην Αθήνα και σε ένα παραδοσιακό εργαστήρι  χαλιών στα Χανιά (Κρήτη).

Κάποιες πληροφορίες για την κεντρική ιδέα της  Εδώδιμης Ταπητουργίας μπορείτε να διαβάσετε  εδώ

β) Η ζωή  μου σε ένα πιάτο: Διερεύνηση της εμπειρίας των  μεταναστών αλλά και μερικών από τις επιρροές τους στις ελληνικές κουζίνες. Η  μαγειρική και οι αφηγήσεις ιστοριών που συνδέονται με τις συγκεκριμένες  συνταγές έγιναν από 8 μετανάστες, οι οποίοι προέρχονται από το Μαρόκο, τη Συρία,  την Αλβανία, την Ουκρανία, την Τουρκία, το Πακιστάν, τη Δανία και τη  Γερμανία. Για όλους το φαγητό παίζει σημαντικό ρόλο είτε ως φορέας μνήμης είτε  ως πηγή εισοδήματος. Στο τραπέζι κάθισαν 12 Έλληνες από τους οποίους οι  μισοί είχαν είτε άμεση είτε έμμεση μεταναστευτική εμπειρία. Μετά το γεύμα  ακολούθησε συζήτηση.

Συμπόσια  της Ελληνικής Γαστρονομίας: Τα Συμπόσια της Ελληνικής
Γαστρονομίας είναι συναντήσεις οι οποίες είναι  αφιερωμένες σε όλες τις πτυχές
του ελληνικού φαγητού και ποτού και επαναλαμβάνονται κάθε δυο χρόνια στην Κρήτη.
Για το 1ο Συμπόσιο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

 

Προγράμματα για  Μουσεία &  Σχολεία:

Φαγητό και  Τέχνη: Δραστηριότητα σχεδιασμένη για σχολεία και μουσεία. Τα
παιδιά βλέπουν έργα τέχνης που απεικονίζουν μαγειρεμένα τρόφιμα και στη συνέχεια  τρώνε τα φαγητά που εμφανίζονται σ’ αυτά. Μ’ αυτό τον τρόπο άλλες αισθήσεις –  όπως η μυρωδιά και γεύση-  χρησιμοποιούνται στον τομέα της εκπαίδευσης.
Ακολουθεί συζήτηση για το τι είδαν, μύρισαν, δοκίμασαν.

Φαγητό και  Ιστορία: Δραστηριότητα σχεδιασμένη για σχολεία και μουσεία.
Τα παιδιά δοκιμάζουν φαγητά που έχουν μαγειρευτεί σύμφωνα με ιστορικές συνταγές και στη συνέχεια συζητούν για το εμπόριο, την τέχνη και την κοινωνική και θρησκευτική ζωή  των αντίστοιχων περιόδων.

Η Culinary History & Cooking Adventures είναι ανοιχτή
σε ενδιαφέρουσες και δημιουργικές προτάσεις και  συνεργασίες.

Για περισσότερες πληροφορίες και τιμές παρακαλώ επικοινωνήστε στο mkavroulakis@gmail.com ή επισκεφτείτε τη σελίδα Contact της ιστοσελίδας του GCHCA.

Advertisements

One thought on “ΕΔΩΔΙΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΕΔΩΔΙΜΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ και AΛΛΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s